Az integritás orbáni csúcsa

Az integritás orbáni csúcsa

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 4-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A Fidesz-kormányzás nem éppen legszebb és legsikeresebb szakaszába léptünk mostanában. Nemrég a pénzügyminiszter ismerte el a még tavasszal elfogadott 2023-as költségvetés tarthatatlanságát és az ez évi hiánycél megnövelését. A forint ijesztő mélypontokra zuhant az elmúlt hetekben, a külkereskedelmi mérleg tragikus. A megnövekedett energiaárak csődhullámmal, a munkanélküliség növekedésével, összességében tehát a lakossági elégedetlenség fokozódásával, vagyis a Fidesz népszerűségének további, ezúttal jelentős csökkenésével fenyegetnek. Bár az uniós pénzek felhasználásáról szóló törvénycsomag tárgyalásának végéhez ért az Országgyűlés, még mindig várni kell az Európai Bizottsággal való hivatalos megegyezésre, a helyreállítási alap és a felfüggesztett operatív programok pénzeire nemkülönben. A közintézmények leépülése felgyorsult, a helyi önkormányzatok egymás után zárják be intézményeik (például könyvtárak, uszodák) egy részét a téli időszakra, a „szénszünet” 2022-es változatában pedig a meghosszabbított téli szünetben nem csak a diákok maradnak otthon, az állami hivatalok ügyfélfogadása is szünetelni fog.

A kapkodás végigkísérte a NER eddigi tizenkét évének kormányzati munkáját, bár korántsem egyforma mértékben. A 2010-es évek közepére Lázár Jánosnak sikerült valamennyire stabilizálnia a helyzetet, távozása után viszont a Miniszterelnökség hatékonysága – lásd a kormányablakok nyitvatartási idejének csökkentését – romlani kezdett Gulyás Gergely minisztersége alatt. Az sem mindegy, mely minisztériumokról beszélünk: a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium – különösen a miniszter operatív eredményessége – a miniszterelnök elismerését váltotta ki, ugyanis ő többszörösen bebizonyította, képes a rábízott feladatok gyors, hatékony elvégzésére (ilyen volt például a déli határkerítés 2015-ös felállítása), a közbiztonság pedig szinte teljesen kikerült a közéleti diskurzusban a problémás szakterületek köréből. A Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériumát ellenben eluralták a botrányok, a miniszter alkalmatlansága olyannyira egyértelművé vált, hogy a pandémia nagy részében háttérbe szorult, a választások utáni új kormányban pedig a miniszterelnök nem tartott rá igényt (vigaszdíjként miniszterelnöki biztosi posztot adott neki nemrég).

A válság különösen nehézzé teszi a kormányzást, ugyanis nagyon sokféle hatásra kellene gyorsan, szakszerűen reagálni, csakhogy egy nem kellően jól szervezett és működő kormányzatban a meglévő hibák felnagyítódnak, rosszabb esetben súlyos működési zavarok lépnek fel.

•  Megkettőződik az integritási igazgatóság a kormányzaton belül?
• Belső feszültségeket okozhat az uniós pénzek elosztása?

A teljes cikket a Magyar Hang október 7-én megjelent, 2022/41. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!