Az Orbán-rendszer hőhullámai

Az Orbán-rendszer hőhullámai

Aszály sújtotta terület (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Fotó: Végh László

Feltette a kezét a hatalom a Magyarországot keményen sújtó hőséggel szemben. Néhány pótcselekvéstől eltekintve átgondolt, összehangolt kormányzati cselekvéssorozatot nem látni a felmelegedés káros hatásai ellen. Aki rosszul hőszigetelt, klímaberendezés nélküli lakásban kénytelen a mind nagyobb forróságtól szenvedni, akinek a műtétjét a nagy meleg miatt halasztják el, aki a perzselő forróságban kénytelen vonatozni, jó, ha tudja, hogy bajaiért nem kizárólag az időjárás a felelős, hanem maga a NER is. Természetesen nem az Orbán-kormány felelős a világszerte tapasztalható klímaváltozásért, illetve felmelegedéséért, de azért már igen, hogy miként birkózik meg ezek következményeivel, és mit tesz a végrehajtó hatalom a következmények enyhítéséért.

Az egyik lehetséges hozzáállás, amit a NER idején eddig tapasztaltunk: a kánikula idején az országos tiszti főorvos elrendeli a hőségriadót, amelynek következtében a nagyobb vasútállomásokon ingyenes palackos vizet osztanak az utasoknak, a szabadban dolgozó munkásoknak pedig több pihenőidőt és ivóvizet kell biztosítani… és nagyjából ennyi. A másik lehetséges – és jobb – hozzáállás, hogy a kormány jó előre felkészül a kánikulára és a hőhullámokra, tekintettel arra, hogy a 40 Celsius-fokot is elérő hőmérséklet nem 2024-ben tapasztalható első alkalommal Magyarországon, hanem már évek óta. Klímaszakértők, meteorológusok már hosszú évek óta figyelmeztetnek arra, hogy ez az ország a felmelegedésnek jelentősen kitett terület, ami azt jelenti, hogy egyre inkább növekszik a nagy hőséget hozó napok száma. Mivel már összegyűlt jókora – belföldi és külföldi – tapasztalat a hőhullámokról, illett volna ezekre alaposan felkészülni. Egyfelől kockázatelemzést és/vagy SWOT elemzést (gyengeségek, erősségek, lehetőségek, fenyegetések) vagy akár más anyagot kellett volna készíteni a kormányzat égisze alatt, és ezeknek megfelelően lehetne meghozni a megfelelő döntéseket, koordinálni a kormányzati szervek és az állam fenntartása alatt lévő intézmények tetteit.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 1-ig kapható 2024/30. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!