Bereményi Géza: Mindenhonnan az életem néz vissza

Bereményi Géza: Mindenhonnan az életem néz vissza

Bereményi Géza (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Teljesen sosem lehet kiszakadni a közéletből, de az ember lehet a lelkében szabad – mondta a Magyar Hangnak Bereményi Géza. A Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett író-filmrendező éppen ezért irodalmi szempontból tekint a közéleti vitákra. Akárcsak a saját múltjára, amelyet az idén Libri-díjjal elismert Magyar Copperfield című regényében tárt a közönség elé.

– Nagyon sok mindenre írás közben döbbentem rá – mondja az interjúban Bereményi Géza. – Többek között arra is, hogy a regényben felidézett időszakot szinte teljesen elhallgatták korábban, vagy ha beszéltek is róla, mélységében és hosszában sosem mérték fel. Hiába születtek könyvek, amelyek eredeti hangot ütöttek meg, az igazság és az átélhetőség hangját, azok csak szűk körben arattak elismerést – fogalmaz a Magyar Copperfield kapcsán, amely az író gyermek- és kamaszkorát, az ötvenes-hatvanas évek világát idézi fel.

Miután két sorozattervét is elutasították, Bereményi Géza elhatározta, hogy nem forgat többé. Mint mondja új regénye segített abban, hogy könnyen el tudja engedni a filmezést. – Jobban érdekel a következő irodalmi munkám, mint egy film. Én tulajdonképpen íróként indultam. Huszonhárom évesen írtam meg az első novelláskötetemet, amely alapján azonnal be is soroltak a fiatal írók táborába. Ezt annyira zokon vettem akkor, hogy más műfajok felé fordultam, azokkal próbálkoztam tovább. Nem volt szigorú elhatározás, hogy soha többet nem írok, inkább csak elhalasztottam az irodalmi munkásságomat.

• Miért lepődött meg a regénye sikerén?
• Volt, aki zokon vette, amiért a memoárban nem festett róla kedvező képet?
• Miért nem írtak eddig az ötvenes-hatvanas évekről?
• Kik voltak az első mesterei, akik miatt írni kezdett?
• Mi volt az egyetlen, amit Cseh Tamás nem vállalt fel Bereményi Géza múltjából a dalszövegeiben?

A teljes interjút a Magyar Hang június 11-én megjelent 2021/24. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!