Célkeresztben az Átlátszó: Mire megy ki a játék?

Célkeresztben az Átlátszó: Mire megy ki a játék?

Bodoky Tamás (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Egyedi, átfogó jellegű vizsgálatot indít az Átlátszó ellen a Szuverenitásvédelmi Hivatal, mert a tényfeltáró portál külföldi támogatásokat fogadott el. Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője úgy látja, hogy nem várhatnak „korrekt eljárást” a hivataltól, a vizsgálat célja szerinte a támogatók elriasztása a kritikus civilektől és a független médiától.

Ha átláthatóságról van szó, akkor az Átlátszó nem cáfol rá a nevére: honlapján évekre visszamenően megtalálhatók a tényfeltáró műhely külföldi támogatásairól a pénzügyi beszámolók. Ezek a támogatások hozzájárultak például a közelmúltban létrejövő, az akkumulátorgyártás környezetvédelmi kockázatairól szóló írásaikhoz. A portált jelentős mértékben támogatják az olvasók is: egyszázalékos felajánlásokból és kis összegű adományokból összesen 78,5 millió forintot gyűjtöttek, a legnagyobb donoruk tehát a magyar közönség volt, őket követik a külföldi támogatók, többek között 35,9 millió forinttal a National Endowment for Democracy, 27,3 millióval a Sigrid Rausing Trust és 26,2 millió forinttal az Open Society Institute.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint a „jelentős arányú” külföldi finanszírozás miatt vonják őket vizsgálat alá, annak ellenére, hogy a kormány kezdetben cáfolta, hogy a hivatal a sajtót is ellenőrizné. Bár szankciókat nem szabhat ki, a hivatal fordulhat más hatósághoz, és jelentést is készít. Az Átlátszótól levélben kértek adatokat – nemcsak eleve nyilvános-, hanem könyvelési adatokat és támogatási szerződéseket is.

• Mikor kezdődött valójában az Átlátszó elleni hadjárat?
• Milyen adatokat ad át az Átlátszó a hivatalnak?
• Mire számít a főszerkesztő, Bodoky Tamás?
• Miért nehéz megemészteni a Fidesz pálfordulását?
• És szerinte mire megy ki a játék valójában?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 11-ig kapható 2024/27. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!