Civilizációs választás

Civilizációs választás

A Békemenet résztvevői Budapesten 2024. június 1-jén (Fotó: Magyar Hang/Dévényi István)

Roppant erős Fidesz – a szombati Békemenet látványos erődemonstráció volt –, feltörekvő Tisza Párt, gyengülő baloldal, a bejutás határán billegő vagy egyenesen reménytelen helyzetben lévő kis ellenzéki pártok. Ez a kép rajzolódik ki néhány nappal az önkormányzatival egybekötött európai parlamenti választás előtt. Amelynek sem a háború vagy béke, sem a kormány közjogi pozíciója nem tétje, de – mint minden választásnak – óriási a jelentősége, messze hatók (lehetnek) a következményei.

Korántsem mindegy, hogy a Fidesz hány százalékot szerezve, mekkora fölénnyel végez az élen, a Tisza Párt áradása meddig ér vasárnapig, és így tovább. A kormánypárt (akarom mondani: pártok) esélyeinek mérlegelésekor nem lehet eltekinteni attól, hogy az Orbán-rendszer kiépülésével párhuzamosan, választásról választásra nyomasztóbb erőforrásfölénnyel kampányolhat. Olyan versenyelőny ez, ami önmagában megkérdőjelezi a választások tisztaságát Magyarországon. A rend kedvéért: az állam mértéktelen propagandaköltései, a bőkezűen szponzorált kormánypárti (ál)civilek és aktivisták végtelenített kampányai, a pártszolgálativá züllesztett állami média és a piacot torzító, ezerfejű kormánypárti sajtószörny elfogultsága, rutinból űzött valósághajlítása mind a Fideszt segítik. Így a hatalom számára végtelen lehetőség kínálkozik üzenetei eljuttatására a választókhoz, beleértve az ellenfelek lejáratását is jellemzően hamis információkkal.

• Miért figyelemre méltó Magyar Péter berobbanása?
• Milyen bizonyítványra számíthat a hagyományos ellenzék?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 13-ig kapható 2024/23. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!