„A kegyelmi botrányt elengedte az ellenzék, mert nem hozta azt a politikai hasznot, amit reméltek”

„A kegyelmi botrányt elengedte az ellenzék, mert nem hozta azt a politikai hasznot, amit reméltek”

A bicskei gyermekotthon (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Nyilván nagyon magas helyről kellett közbeavatkozni még a 2010-es évek elején, hogy a bicskei gyermekotthonban történteket – ami miatt akkor el is indult egy rendőrségi nyomozás – el lehessen sikálni – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Csomós Miklós. Ő akkoriban kultúráért felelős főpolgármester-helyettes volt, hozzá futott be a bejelentés a Bicskén történtekről és feljelentést is tett. Nemrég azonban levélben jelezte Karácsony Gergelynek, hogy vállalja az erkölcsi és a politikai felelősséget, mert nem tudott mindent megtenni. – 2016-ban lett öngyilkos az egyik áldozat, és tartóztatták le az igazgatót, illetve a helyettesét, K. Endrét. Azóta nyomaszt az ügy, a kérdés, hogy miben hibáztam, mit nem vettem észre 2011-ben? – mondta.

Csomós Miklós szerint rengeteg kérdés van az ügyben továbbra is, például, hogy miért hagyta figyelmen kívül Balog Zoltán akkor még miniszterként a visszaéléseket feltáró ombudsmani jelentést. De felvetette azt a kérdést is, hogy miért kellett kárpótlással egybekötött titoktartási szerződést kötni az áldozatokkal – „a kárpótlás jogos és természetes” –, és miért szivárogtatta ki mégis a megállapodást a Belügyminisztérium.

• Egyike azon keveseknek, akik bocsánatot kértek, és az ügy miatt vállalták a politikai és erkölcsi felelősséget. Milyen felelősség terheli?
• Mit tett 2011-ben, amikor megkapták a bejelentést a bicskei otthonban történt visszaélésekről?
• Mit csinált a rendőrség?
• Gyakorolták rá nyomást?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!