Egy társadalomjobbító kísérlethez akarták használni a kis dánokat, de tragédia lett a vége

Egy társadalomjobbító kísérlethez akarták használni a kis dánokat, de tragédia lett a vége

Ingrid dán királyné az inuitgyerekekkel a Fedgaarden táborban (Fotó: Wikipédia)

Az ötvenes évek elején huszonkét grönlandi inuit (eszkimó) gyereket szakítottak el a szüleiktől, és a „kis dánok” elnevezésű társadalmi kísérlet keretében a gyarmattartó Dániába szállították őket. A cél annak bemutatása volt, hogy dán neveléssel asszimilálni lehet a „civilizálatlan” inuitokat, majd az így dánosított fiatalokat visszatelepítve Grönlandra új helyi elitet lehet létrehozni, amely már sokkal jobban fog kötődni a hatalmas sziget felett hatalmat gyakorló távoli országhoz és annak kultúrájához. Mondhatnánk, hogy először jó ötletnek tűnt, de erre még csak ez sem igaz. Az eredmény az összes áldozat életét romba döntő katasztrófa lett.

Ezerkilencszázötvenegy májusában kifutott Nook kikötőjéből az MS Disko nevű hajó, fedélzetén 22 inuit kisgyermekkel. Sokuk családja a kikötőben integetett nekik. A gyerekek között volt a ma 77 éves Helene Thiesen is, aki emlékszik, hogy próbált visszaintegetni az anyukájának, de erre nem volt lehetősége. Közben pedig az járt a fejében, hogy az anyja hogyan engedhette meg, hogy ezt tegyék vele. „Csak sírtam és sírtam. Nem értettem, hogy az anyám hogyan engedhetett el” – nyilatkozta Thiesen a kanadai közrádiónak. Ő egyike a 22 akkori gyermek közül életben lévő hat, ma már idős embernek, akik a kis dánok-kísérlet miatt beperelték a dán államot, és nemrégiben pénzbeli jóvátételt kaptak, a dán miniszterelnöknek pedig bocsánatot kellett kérnie tőlük. Bár Dániában bőven 80 év felett van a várható élettartam, a 22 elszakított gyermek fele már fiatal felnőtt korában elhunyt.

Bár a tervek szerint a dánosított gyerekek egy év után visszatértek volna az eredeti családjukhoz, ez egyikükkel sem történt meg. Az átnevelés azt érte el, hogy elfelejtették anyanyelvüket, ezzel kiszorultak az inuit társadalomból, viszont természetesen nem váltak echte dánokká, hiszen bőrük sötétebb volt, szemük mandulavágású. Vagyis két világ között a szakadékban találták magukat.

• Miért indították e kísérletet?
• Mi lett a gyerekek sorsa?
• Hogyan viszonyulnak a kísérlet emlékéhez a mai Dánia vezetői?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Dánia, inuitok