Éjszaka az Országgyűlésben

Éjszaka az Országgyűlésben

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára expozét tart a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2023. június 16-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Diszfunkcionális helyzet jött létre, amikor a törvényhozásnak a pedagógus-státusztörvényről június 16-án délután megkezdődött általános (azaz plenáris) vitája másnap reggelig tartott. Éjjel aludni vagy bulizni szokás, a magyar parlamentben meg vitáztak. Nem hihető, hogy a sötét éjszaka is tartó vitán a résztvevők elejétől a végéig megszakítás nélkül jelen tudnak lenni és fennmarad a szellemi koncentrációjuk. Ezt igazolja az egyik képviselő szótévesztése is, ahogy azt az ülés jegyzőkönyvében olvashatjuk: „dr. Gurmai Zita (MSZP): No, én azért most belenéztem a pizza… (Sic!) – vagy PISA-felmérésbe… (Derültség és közbeszólások a kormánypárti padsorokban.) Hát, fél négy van, na! Hát, jó reggelt kívánok, Magyarország! (Derültség. – Szabó Tímea: Ez csak azért volt, mert előtte röhögtünk rajta! – Zaj. – Az elnök csenget.) Hát, azért legyen már ennyi humorérzékük fél négykor hajnalban, drága! (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Milyen pizza?) Nagyszerű! Örülök neki, sikerült, kiszedte a füléből a kütyüt. (Derültség.)”

Az ellenzék obstrukciót akart, a Fidesz pedig belement a játékba. A szociális törvény módosításának tavalyi vitájához hasonlóan az ellenzéki képviselők most is sokszor és sokat akartak beszélni, hogy minél jobban elnyújtsák a vitát. A házszabály értelmében a kormánypárti többség megtehette volna, hogy egy idő után lezárja a vitát, de nem éltek ezzel a lehetőséggel. Az ülést vezető országgyűlési alelnökök – köztük kormánypártiak is – nem figyelmeztették a képviselőket, hogy ne térjenek el a tárgytól, pedig sokan nem a törvényjavaslatról beszéltek – így szóba került a kormány által erőltetett akkumulátorgyártás, Gyurcsány Ferenc bűne, Orbánék hatvanpusztai dácsája, a kormánypártok által folytatott lopás, az uniós pénzek sorsa (még mindig nem jönnek), továbbá Mészáros Lőrinc. Az időhúzás a Fideszt egyáltalán nem zavarta. Lám, olyan demokrácia van itt, hogy az ellenzéki képviselők hosszan kifejthetik az álláspontjukat, másnap úgyis elfáradnak és hazamennek. Így is történt, szombat délelőtt tíz órára már elfogytak a felszólalók, a státusztörvény elfogadásának nincsen eljárási akadálya.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 30-án megjelent, 2023/26. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!