Elesik-e a jobboldal régóta bevehetetlen fellegvára?

Elesik-e a jobboldal régóta bevehetetlen fellegvára?

Hajnal Miklós ajánlásokat gyűjt (Forrás: Hajnal Miklós/Facebook)

Ha kormányváltást akarunk, ezt a körzetet meg kell nyerni – nem kertelt Hajnal Miklós (Momentum), az ellenzéki összefogás jelöltje, amikor a billegőnek számító budapesti, Hegyvidék központú választókerületért folyó küzdelemről kérdeztük. A kormánypártok színeiben rajthoz állt Fürjes Balázs szavaiból kiderült, hogy a Fideszen belül is létezik Budapest–vidék-ellentét. Az államtitkár vitát kezdeményezett a helyi jelöltek között, mint mondta, rajta nem múlik a megvalósítás.

Több szempontból is különlegesnek számít a bel-budai egyéni választókerület, amelynek központja a szavazók több mint kétharmadával egyetemben a Pokorni Zoltán (Fidesz) polgármester vezette XII. kerületben található, míg a másik része az ellenzéki Őrsi Gergely irányította II. kerülethez tartozik. A 2019-es önkormányzati választáson a Hegyvidék maradt a narancs sziget, a környező kerületek mindegyikében ellenzéki győzelem született. Látszólag Budapest 3-as számú egyéni választókerületére is igaz a megállapítás: a Fidesz nem számít sok jóra áprilisban a fővárosban, ezért a nagyágyúit kimenekíti, felmenti az egyéni megméretés alól. 2018-ban Gulyás Gergely jelenlegi kancelláriaminiszter nyerte a mandátumot a Fidesz–KDNP színeiben. Idén ő sem indul. Mégsem látszik úgy, hogy a kormányoldal feladni készül a választókerületet. Régóta tudható, hogy Fürjes Balázs, a Gulyás vezette Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára száll ringbe a mandátumért, aki már akkor tudatosan tervezett kampányt folytatott helyben, amikor az ellenzéki jelöltek még az előválasztási küzdelmüket vívták (erről lásd: Narancs sziget, zöld kampány). Fürjes mozgása is arra utal, hogy a Fidesz a fővárosi körzetek közül ezt tartja a leginkább nyerhetőnek, s mindent meg is tesz a sikerért.

Más szempontból is sajátos a Hegyvidék központú választókerület: a végső elszámolásnál itt akár döntő szerepe is lehet a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP) amely a helyi önkormányzati képviselőként igencsak aktív elnökét, Kovács Gergelyt indítja. A választási matematika tehát nem olyan egyszerű, mint ahogy a 2018-as eredményekre pillantva látszik. Akkor Gulyás Gergely a szavazatok 42,71 százalékával győzött, s mindössze kétezer szavazattal előzte meg a Demokratikus Koalíció színeiben rajthoz állt, 39,03 százalékot elért Bauer Tamást. Ez azért figyelemre méltó, mert akkor nem volt ellenzéki összefogás, Bauer Tamás pedig nem ideális jelölt, ha a Fideszből kiábrándult konzervatív szavazókat kell megszólítani, akikből a feltételezés szerint ezen a polgári környéken elég sok van.

• Hogyan alakult eddig a kampány?
• Milyen eredménnyel lenne elégedett Kovács Gergely?
• Mit gondol Fürjes Balázs Lázár János szavairól?
• Hajnal Miklós szerint miről nem beszél szívesen Fürjes?

A teljes cikket a Magyar Hang február 25-én megjelent, 2022/9. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!