És akkor a rendszer bemondta az ennyikét

És akkor a rendszer bemondta az ennyikét

Tímár Eszter, a dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 8. osztályos tanulója online tanórán vesz részt otthonában 2021. március 8-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Amikor pedig az unokáim megkérdezik, hogy nagyapa, hol voltál, hogy élted meg, milyen volt ez a történelmi pillanat, szemlesütve hebegek-habogok majd valamit, mert lemaradtam róla. Az adott történelmi pillanatban ugyanis épp azzal birkóztunk, hogy a gyerek feje nem jelenik meg a digitális tanteremben, és mi hiába hallunk mindenkit, minket nem hall senki sem. Plusz az osztályfőnök azzal küzdött, hogy ő csak az osztály felét látja. Plusz-plusz az ötödikesek tizede azzal harcolt, hogy egyáltalán benne legyen a tímben.

De szerintem a történelmi pillanatok testközelből gyakran ilyen bénák, mert a hétköznapi kisember ott karistol a maga hétköznapi kisemberszintjén, miközben odafent, a nagyon nagy emberek elitszférájában zajlik a történelem. Például, amikor Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnökként kikiáltotta a köztársaságot, édesanyám sztrapacskát szaggatott, krumplis kezét a kötényébe törölve pislantott rá a televízióra, majd, amikor a tömeg lehurrogta Szűröst, mivel bejelentette, hogy az USA mellett a Szovjetunióval is jó kapcsolatokra törekszünk, megvonta a vállát, kezdődik, jegyezte meg, és visszafordult a konyhába, mert a fazékban felforrt a víz. Így tehát, amikor az egymilliomodik magyar honfitársunk is felvette a koronavírus elleni oltást, jómagam a Teams programozó csoportjának felmenőit szidtam mormogva, hogy miért az oldal legalján rejtették el az Upload lehetőséget.

A teljes cikket a Magyar Hang március 12-én megjelent 2021/11. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!