Esélyek, remények

Esélyek, remények

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt beszédet mond az Egységben Magyarországért „kormányváltó nagygyűlésén” 2022. március 15-én (Fotó: Malatinszky Dávid)

Óvatosabb üzemmódba kapcsoltak az elemzők a választási küzdelem célegyenesében, legalábbis azok, akik nem a kormánypárti propagandagépezet fogaskerekei. Hann Endre, a Medián igazgatója másokhoz hasonlóan ugyan a Fidesz győzelmét tartja valószínűbbnek, arról is beszélt, hogy kétesélyes a jövő vasárnapi választás, nehéz megjósolni az eredményt. Óriási mozgósítási csata jön a következő napokban.

Jósolni én sem fogok, ám annyit különösebb kockázat nélkül meg lehet tenni, hogy szétválasztjuk egymástól a valószínű, a kevésbé valószínű, illetve a már-már csodaszámba menő lehetséges eredményeket. Igen, a számok alapján a Fidesz győzelme valószínűbb, emellett állampártként olyan erőforrásfölénnyel rendelkezik, olyan többletlehetőségekkel az ellenfeléhez képest, amely az esélyeket is befolyásolja. Nem szabad elfelejtenünk, hogy fej fej melletti közvélemény-kutatási adatok mellett is a kormánypárt a nagy esélyes, hiszen a levélszavazatok és a vélhetőleg ismét kedvezményes mandátumot szerző német nemzetiségi képviselő miatt három-négy helyet már most a Fidesznek adhatunk a következő Országgyűlésben. Így hát a nagyarányú mandátumtöbbség nem számítana meglepetésnek, az újabb kétharmados parlamenti arány azonban a választási rendszer torzítása mellett sem valószínű, bár kizárni sem lehet. Számos ok miatt azonban hiba volna elhamarkodottan eredményt hirdetni, ahogy lényegében Orbán Viktor március 15-én és a fideszes kötődésű intézetek tették.

• 2010 óta nem volt ekkora esély a Fidesz leváltására, de mi kell ehhez?

A teljes cikket a Magyar Hang március 25-én megjelent 2022/13. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!