„Ez a másfél–két év Milákról fog szólni”

„Ez a másfél–két év Milákról fog szólni”

Milák Kristóf, a 100 méteres pillangóúszás aranyérmese, olimpiai bajnoka és a 200 méteres pillangóúszás ezüstérmese a 2024-es párizsi nyári olimpián a Trocadéro téren a Bajnokok Parkjában 2024. augusztus 5-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Nem szabadna engedni, hogy tovább károsítsák a magyar sportot – írta a Facebook-oldalán Hosszú Katinka augusztus 5-én, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vezetőségének távozását követelve. A háromszoros olimpiai bajnok sportoló „alattomos, gerinctelen viselkedéssel” vádolta a Wladár Sándor irányította szervezet, amely szerinte „károsította a legjobb versenyzője”, Milák Kristóf felkészülését – méghozzá úgy, hogy informálta a nagy rivális francia Léon Marchand edzőjét, Bob Bowmant a magyar úszó állapotáról. Megkerestük a MÚSZ-t, hogy reagáljanak Hosszú súlyos vádjaira, illetve értelmezzék a párizsi olimpián ezüst- és aranyérmet szerzett Milák teljesítményét. Ez utóbbi ugyanis a fenti kritikáktól függetlenül is felvet érdekes kérdéseket.

Rejtély, mit gondol Milák

Milák Kristóf megnyerte a 100 méteres pillangóúszást Párizsban, és az említett Marchand mögött második lett 200 pillangón. Azok után, hogy 2023 áprilisától kezdve sem a szövetség, sem az edzője nem tudta, éppen merre jár a sportoló, hol készül, hogyan készül, rajthoz áll-e a francia fővárosban, úszik-e még egyáltalán. A közel másfél éves nyomozás az eltűnt Milák után bővelkedett botrányos fordulatokban, ám a katarzis végül mindent megszépített. De hogy az immár kétszeres olimpiai bajnok – az elsőt 2021- ben nyerte, Tokióban – mit gondol az ügyről, továbbra is rejtély.

Nélküle kell tehát felelevenítenünk az eseményeket – nem az ítélkezés, inkább a megértés szándékával: talán a rekonstrukció segít, hogy a győzelmet követő nyilatkozatok is a helyükre kerüljenek.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!