Filippov Gábor: Meg kell állítani Magyarország lecsúszását

Filippov Gábor: Meg kell állítani Magyarország lecsúszását

Filippov Gábor (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Ha nem kezd hozzá Magyarország az oktatási rendszer átalakításához, tíz év múlva már nem lesz, aki tanítson, és az oktatásból kikerülő fiatalok jelentős része képtelenné válik alkalmazkodni a XXI. század kihívásaihoz – véli Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója.

A független elemzőintézet a pályára lépő fiatal pedagógusok számára markáns béremelést, a szegregáció felszámolását és a pedagógusképzés átalakítását ajánlja nemrég megjelent szakpolitikai javaslataiban. Ha ez nem történik meg, akkor szerinte tíz év múlva egy középszerűségbe süllyedt és lecsúszó, funkcionális analfabétákkal teli, gazdasági szempontból is versenyképtelen Magyarországon fogunk élni, amely nem fog tudni alkalmazkodni a 21. század kihívásaihoz.

Filippov Gábor szerint olyan kérdésekben, mint a közoktatás jövője, mindenképpen szükséges lenne a pártokon és kormányokon átívelő konszenzus, és ezt a végletes politikai megosztottság dacára sem tartja lehetetlennek. Szerinte az, hogy a kormány a járvány alatt egyik napról a másikra hozzálátott az orvosbérek rendezéséhez, azt mutatja, hogy ha van politikai akarat, lehetséges a változás.

Erről is olvashat az interjúban:
• Miért gondolja, hogy egy átfogó oktatási reform összes kockázatával együtt mégis megérné a kormányzó politikusoknak?
• És miért reménykedik abban, hogy lehetséges kormányokon és pártokon átívelő konszenzus az oktatásról?
• Honnan lenne Magyarországon forrás arra, hogy az átlagbér kétszeresét fizesse ki a pályakezdő pedagógusoknak?
• Vajon miért huny szemet a kormány a szegregáció felett, és miért kellene másképp tennie?

A teljes cikket a Magyar Hang július 2-án megjelent 2021/27. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket aMagyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!