Fogd rá az EU-ra!

Fogd rá az EU-ra!

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni Comirnaty-vakcinát készítik elõ oltáshoz a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. április 19-én (Fotó: MTI/Varga György)

Igyál még egy pohárral, és fogd rá a nyuszira! – bizonyára sokan emlékeznek az ősrégi kakaóreklámra, amely nemcsak hogy kalóriadús reggeli italok túlfogyasztására biztatta a csillogó szemű ifjúságot, de még hivatkozási alapot is kínált hozzá. Bennük már-már gyermekkori emlékeket ébreszthet, amikor azt látják, hogy az Európai Unió – avagy közkedvelt nevén „Brüsszel” – ugyanilyen átlátszó, bár a gyakorlatban mégis működőképes hivatkozási alapként szolgál egyes tagállami vezetők, különösen a csillogó szemű populisták számára.

A recept nem sokkal bonyolultabb, mint az instant kakaópor használata: ha sikert érsz el, bármennyi uniós forrás álljon is mögötte, mindig könyveld el a sajátodként, a hibákat és a kudarcokat pedig fogd rá az EU-ra. Így Brüsszel egyre inkább egy másik jól ismert tapsifüleshez kezd hasonlítani, méghozzá a viccbeli nyuszikához, akinek bátran lehet (verbális) kokikat és sallereket osztogatni – ha van rajta sapka, azért, ha nincs, akkor meg azért.

A teljes cikket a Magyar Hang április 16-án megjelent 2021/16. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!