Folytonosság és hangsúlyváltás a bit Munkáspárt külpolitikájában

Folytonosság és hangsúlyváltás a bit Munkáspárt külpolitikájában

Keir Starmer brit miniszterelnök érkezőket vár a blenheimi kastély bejáratában az Európai Politikai Közösség (EPK) negyedik alkalommal tartandó csúcstalálkozója napján, 2024. július 18-án az Oxfordshire angliai grófság Blenheim településénél (Fotó: MTI/EPA/Bloomberg pool/Chris Ratcliffe)

Nagy-Britannia visszakerül az európai diplomácia középpontjába – jelentette ki lord Peter Ricketts volt nemzetbiztonsági tanácsadó az Európai Politikai Közösség (EPK) konferenciája kapcsán, amelyet idén július közepén Nagy-Britannia rendezett meg az Oxford közelében fekvő Blenheim-kastélyban. (Az EPK-t Emmanuel Macron francia elnök javaslatára állították fel 2022-ben, az ukrajnai konfliktus kirobbanása után, s az EU-n kívüli európai államokat is magába foglalja.) A helyszín szimbolikus jelentőségű: itt született Winston Churchill, aki a második világháború után a nevezetes 1946-os zürichi beszédében első alkalommal hozta szóba az európai egység eszméjét. Emlékezetes azonban, hogy ő maga a saját hazáját sosem értette bele ebbe, és ez az ambivalencia a mai napig jellemzi a szigetország álláspontját, hiszen a választáson győztes új munkáspárti vezetés elképzelései is leginkább a „kint is, bent is” politikájával írhatók le.

A házigazda szerepe mindenesetre jó alkalmat adott sir Keir Starmer miniszterelnöknek arra, hogy az egybegyűlt vezetők előtt megfogalmazza a szigetország külpolitikájának új prioritásait, amelyek kontinuitást és változást egyaránt tükröznek. Mire lehet számítani az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatát illetően?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 1-ig kapható 2024/30. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!