Fővárosi frontvonalak

Fővárosi frontvonalak

Vitézy Dávid (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Ha le tudjuk venni egy pillanatra a szemünket a Fidesz-kampány által a falra festett harmadik világháborúról, érdemes megnéznünk, hogy áll az a küzdelem, amely nem Brüsszel, hanem Budapest elfoglalásáért zajlik. Jelenleg nem túl fényesen: hacsak nem történik valamilyen drasztikus változás az utolsó hetekben, Karácsony Gergely minden bizonnyal meg fogja őrizni főpolgármesteri székét. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne kifejezetten érdekes, ami Budapest vezetője és az ötéves munkáját nagyban meghatározó Fővárosi Közgyűlés körül zajlik. Kezdve azzal, hogy Karácsonynak a mostani kampányban egy nem várt, némileg talán alulértékelt kihívója is akadt.

Természetesen nem Szentkirályi Alexandráról, hanem Vitézy Dávidról van szó. Ha nincs a kegyelmi ügy és Magyar Péter nem áll csatasorba, az idei kampány egyetlen valóban újszerű fordulata Vitézy indítása lett volna az LMP részéről. Persze ami váratlan, még nem lesz automatikusan sikeres: a pártszínek nélkül futó, önálló Vitézy-kampány valószínűleg akkor sem húzta volna fel az ötszázalékos EP-küszöb fölé az LMP-t, ha nincs a Magyar-jelenség – azóta pedig ennek végképp elenyésző az esélye. S bár az ismert közlekedési szakember főpolgármester-jelöltként jó ötletnek tűnik ugyan, igazán esélyesnek már jóval kevésbé. Ha a Fidesz jelöltje versenyben marad, a kormánypárti választók zöme rá fog szavazni, míg az ellenzékiek jelentős része a hivatalban lévő Karácsonyra.

Erről is olvashat az elemzésben:
• Megvalósulhat valahol a Magyar–Vitézy-együttműködés?
• Milyen veszély leselkedik Karácsony Gergelyre?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap május 30-ig kapható 2024/21. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!