Viharsarki közmunkások cserélnének bankszámlát Orbán Viktorral

Viharsarki közmunkások cserélnének bankszámlát Orbán Viktorral

Geszt (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Mezőgyánon eldurvult a kampány, és nem elsősorban a háborús riogatás miatt. Geszt milliárdos kastélyfelújítást és Orbán Viktor beszédét kapta az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra. Zsadány polgármestere pedig az idiótákról és az alapjövedelemről beszélt lapunknak. A Viharsarok három, egymáshoz közel eső kistelepülésén néztük meg, miként is fest az egybeérő önkormányzati és EP-választás Magyarország délkeleti peremén.

Mezőgyán és a háború

Utolsóság. Mezőgyán hátsó utcájában ez a szó nagyon sok mindent jelent. Az elhagyott házakat, a perifériára szorulást például, de nem. Itt ez a szó egészen mást jelent.

– Még ilyen nem történt itt, ne is menjünk ebbe bele. Nincs értelme, csak feltúrázza saját magát rajta az ember. Egy utolsóság megyen itt, teljesen lesüllyedtek az emberek – mondja egy hölgy, aki nagyon határozottan közli, hogy csak név nélkül mesél a településén zajló kampányról.
– Mocskos a kampány? – kérdezzük, amire nagyon hosszú csend után érkezik a válasz.
– Nem pártolom a polgármesterünket, de most le akarják járatni – mondja az asszony, aztán szóba kerül az európai parlamenti választás is: „Orbánt nem szeretjük, mert igazságtalan, de ha nem nyer, a kis önkormányzatoknak vége van, hát nem fogják támogatni őket. De hát mondja a háborút, és félnek, úgyhogy rá szavaznak, hogy ne vigyék el a gyermeket katonának.”

– Vannak, akik félnek ettől itt, Mezőgyánban?
– Biztos vannak – feleli a hölgy, és tanúsíthatjuk: igaza van. A falu főterén álló betonasztalról a gumicsizmás lábát lógató férfi például aggódik, mert ő még csak 54 éves, azért reméli, már nem lesz ezért sorozható. Úgyhogy hiába hordja a Gattyán György pornómilliárdos által alapított Megoldás Mozgalom tűzpiros pólóját, ő a Fidesz–KDNP-re fog szavazni.

• Miben bízik az Amerikából hazatért Mezőgyáni jelölt?
• Mire költenék inkább Geszten a kastélyra fordított pénzt?
• Miért lenne fontos Zsadányban az alapjövedelem?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 13-ig kapható 2024/23. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!