Hajrá, Debrecen! Hajrá, Homokszemek!

Hajrá, Debrecen! Hajrá, Homokszemek!

Közmeghallgatás Mikepércsen a közeli akkumulátorgyár építéséről (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Debrecen a múltban általában Kósa Lajos nyelvújító tevékenysége miatt került az érdeklődés homlokterébe. Most ismét minden szem a városra szegeződik, és ismét sírunk, a történteket látva, bár nem a nevetéstől. A Kínai Kommunista Párt (KKP) és a Fidesz szerelmének gyümölcse az a két üzem, amely a kormányzati tervek szerint a cívisvárosban kezdi majd meg működését, annak déli területein, a hullámzó gabonamezők, élénksárga napraforgótáblák és a csodás pipacsrengetegek helyén. Úgy tűnik tehát, hogy akkumulátorgyárak szürke kockáit fogják bámulni gyermekeink, unokáink az elkövetkező évtizedekben.

Az egyik üzem (Semcorp) tulajdonosait épp a napokban vették házi őrizetbe vagyonkimentés kísérlete miatt, de ez a külügyminisztérium szerint csupán múló kamaszkori mitesszer a beruházás makulátlanul sima arcbőrén. Igen, a közbizalmat mi sem erősíti jobban, mint az, hogy a magyar adófizetők által 13 milliárd forinttal megtámogatott beruházás vezéreit lecsukják Kínában. A másik céggel (CATL) is volt gond mostanában, németországi egységüket rendőrök szállták meg, illegális foglalkoztatottakat keresve. Pici ízelítőt kaptunk tehát az ázsiai vállalati kultúrából, csak, hogy tudjuk, mire számítsunk.

A teljes cikket a Magyar Hang január 20-án megjelent, 2023/3. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!