Helyi erők

Helyi erők

Magyar Péter Hajdúszoboszlón, 2024. május 6-án. (Fotó: Kiss Brigi)

Legyen bármennyire is magától értetődő, a felbolydult közélet eseményeit követve mintha hajlamosak lennénk megfeledkezni arról, hogy június 9-én két választás lesz egyszerre. Ennek a két választásnak ráadásul nemcsak a tétje és a logikája különbözik, hanem ezúttal nem is ugyanazok a szereplők fognak indulni rajtuk. Magyar Péter immár húsz százalék fölé mért pártja csak az EP-szavazólapokon lesz jelen, valamint négy budapesti kerületben és a fővárosi közgyűlési listán lehet voksolni a jelöltjeire. Ezt leszámítva az önkormányzati választáson a régi ellenzék fog megküzdeni a Fidesszel, ami rövid távon megnehezítheti a választások eredményének pontos értékelését, hosszabb távon pedig akár azt is meghatározhatja, hogyan rendeződik át a hazai politikai paletta.

Annak, hogy a kormánytöbbség miért tette egy napra az európai parlamenti és az önkormányzati választást, több oka lehet, de ezek egyike – mint arról e cikksorozat nyitó darabjában is szó esett – egész biztosan hatalomtechnikai. A Fidesz célja az volt, hogy fenntartsa az ellenzéki térfélen uralkodó terméketlen káoszt, és az erőviszonyok ne tisztulhassanak le egy sima listás választáson az ellenzék számára fontosabb önkormányzati megméretés előtt. S bár a kormánypárt nem számíthatott egy új kihívó megjelenésére, a fenti húzás ebből a szempontból is bejött. Gondoljunk bele, mekkora lendületet adhatott volna Magyar Péternek, ha egy erős EP-szereplés után a következő logikus lépésre szólíthatja fel híveit: az önkormányzatok „elfoglalására”. A két választás egy napra időzítése miatt viszont a Tisza Pártnak nem lesz lehetősége erre a fajta természetes építkezésre.

• Hogy javíthatja a Magyar-párt felívelése a Fidesz teljesítményét az önkormányzati választásokon?
• Mi mutatná a Tisza Párt valódi országos vezető erővé válását?
• Mi vár Magyar Péterre június 9. után?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap május 23-ig kapható 2024/20. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!