Hosszú leépülés vár Belaruszra

Hosszú leépülés vár Belaruszra

Rohamrendőrök az augusztus 9-i elnökválasztás eredménye elleni tüntetésen Minszkben 2020. november 22-én (Fotó: MTI/EPA)

– Lukasenka rendszerét azért nem sikerült megtörni, mert a tavalyi elnökválasztásokat követő első, kritikus napokban, amikor – ma már elég pontosan tudható módon – megingott a rendszer belső koherenciája, akkor Oroszország nagyon hatékony és sokrétű támogatást nyújtott a belarusz vezetésnek – erről beszélt a Magyar Hangnak Rácz Andrással, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa.

Egy éve már, hogy a kozmetikázott elnökválasztás után csalást kiáltva tüntetők százezrei tiltakoztak hónapokig a belarusz nagyvárosok utcáin. A kezdeti zavar után a hatalom kemény kézzel stabilizálta a helyzetét. A rendszerváltás elmaradt, az ellenzék vezéralakjai lengyel és litván emigrációban vannak. A látszólagos változatlanság ellenére az elmúlt egy évben sok tekintetben megváltozott Belarusz helyzete.

• Mennyire hatékonyak a nyugati szankciók?
• Jöhet a Lukasenka 2.0?
• Milyen hatással lehet a válság kifejletére Oroszország és a Nyugat?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 6-án megjelent 2021/32. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!