Aki lesöpörte a Fideszt

Aki lesöpörte a Fideszt

Budai Lóránt, Jászberény polgármestere (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Még kint vannak a választási plakátok Jászberény belvárosában, de a Fidesz által támogatott polgármesterjelölt kampányoldalát már hiába keressük: az esemény után törölték. Pedig a jászberényi utcán a lakosokat kérdezgetve nem úgy tűnik, hogy a vesztes jelöltnek el kellene rejtőznie, a lakosság elől legalábbis nem – senki nem mond rosszat Besenyi Orsolyára. Bár az is igaz, hogy úgy tűnik, a „vagy jót, vagy semmit” Jászberényben az élőkre is alkalmazzák. Egy középkorú hölgy arra figyelmezteti az újságírókat: itt mindenki mindenkit ismer. Talán ezért is kevesen hajlandók kommentálni a vasárnapi időközi önkormányzati választás eredményét.

A szavazófülke magányában aktívabbak voltak, 60 százalékos volt a részvétel, és kétharmados többséget szerzett a Közösen Jászberényért Egyesület színeiben induló jobbikos polgármester, Budai Lóránt. Az egyesület jelöltjei nyerték meg a tíz egyéni körzetet is. Budai Lóránt ellen függetlenként, de a Fidesz támogatásával Besenyi Orsolya fül-orr-gégész szakorvos, a helyi kórház orvosigazgatója indult, akit „dr. Besenyei (sic!) Orsikaként” mutatott be a kampánynyitó rendezvényen Pócs János, a Fidesz országgyűlési képviselője. A Budai Lórántot támogatók közösségi médiás köreiben szállóigévé vált az „orsikázás”. 

• Mit gondolnak a helyiek a Fidesz jelöltjéről, és mit Budai Lórántról?
• Mi zavarhatta a választókat az elmúlt években?
• Mit gondol a kampányról és a sikere okáról maga az újraválasztott polgármester?
• Hogyan tervezi az elkövetkező évek önkormányzati politikáját?
• Milyen viszony fűzi pártjához, a Jobbikhoz?

A teljes cikket a Magyar Hang január 20-án megjelent, 2023/3. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!