Jón Kalman Stefánsson: Ha van pokol, akkor Orbán Viktor ott fog égni sok ezer évig

Jón Kalman Stefánsson: Ha van pokol, akkor Orbán Viktor ott fog égni sok ezer évig

Jón Kalman Stefánsson (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A kirekesztésnek mindig rossz vége van: ha egy ország kerítést emel, akkor előbbutóbb saját magát zárja be. Dél-Európa hamarosan lakhatatlanná válik a hőség miatt, mi lesz, ha Magyarország egy része ugyanígy jár, a magyarok akkor hová menekülnek majd? Nem zárhatjuk ki a világot – mondja Jón Kalman Stefánsson izlandi költő, író, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, akivel arról is beszélgettünk, hová kívánja Orbán Viktort.

– Valahányszor Budapesten jár, kimegy futni a Margit-szigetre. Az árvízi lezárások miatt most kénytelen volt más útvonalat választani. Merre indult?
– Most is megpróbáltam kijutni a Margit-szigetre. Izlandi vagyok, nem tartom tiszteletben a lezárásokat, de rendőrök állták el az utamat, és udvariasan megkértek, hogy forduljak vissza. Így végül a Duna-parton futottam, ami legalább annyira szép, mint a sziget, és Budapest új részeit ismerhettem meg. Alapvető szükségletem a futás, ami egyben remek alkalom arra, hogy felfedezzek egy ismeretlen várost. Futás közben az ember kilép a turista szerepéből, ha futsz, már nem vendég vagy, hanem a város részévé válsz.

– Az áradások komoly pusztítást végeztek a régióban, és a jövőben számos hasonló eseményre számíthatunk. A klímaváltozás okozta extrém időjárás nyilvánvaló jelzés: mit gondol, elkerülhetjük a súlyos következményeket, vagy hozzá kell szoknunk a szélsőséges körülményekhez?
– Ha a világűrből tekintünk a Földre, egy csodálatos bolygót látunk, ahol minden feltétel adott az élethez. Csak rajtunk áll, hogy mit kezdünk a lehetőséggel: megőrizhetjük vagy ostoba módon elpusztíthatunk mindent. Ez ilyen egyszerű. Elkerülni persze már nem tudjuk a klímaváltozás következményeit, de a folyamatot lelassítani igen. Elég csak belenézni a gyermekeink vagy az unokáik szemébe, hogy megértsük, mi a kötelességünk. Milyen bolygót örökölnek majd tőlünk? Valóban egy aszállyal, árvizekkel és háborúkkal sújtott világot akarunk rájuk hagyni? Mert ha így teszünk, egészen egyszerűen gazemberek vagyunk.

• Miért gondolja, hogy több ezer évig fog a pokolban égni Orbán Viktor?
• Ki a felelős a populizmus előretöréséért?
• Miért van szükség ilyen válságos időkben is a költészetre?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap október 10-ig kapható 2024/40. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!