Romsics Ignác: A haza gondolatával nem ellentétes, ha szuverenitásunk egy részéről lemondunk

Romsics Ignác: A haza gondolatával nem ellentétes, ha szuverenitásunk egy részéről lemondunk

Romsics Ignác történész (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amíg Magyarország a NATO és az Európai Unió vonatán ül, ezek biztonságot jelentenek a számára, ha ezekről leszállunk, akkor nem tudom, mire szállunk fel – jelentette ki Kompország című műsorunkban Romsics Ignác történész, aki szerint csak akkor válhat komoly politikai tényezővé a világban az európai közösség, ha föderatív irányba mozdul el. Ez részben ma is működik már – jegyezte meg –, például az euró esetében. Idővel akár egy koordinált külpolitika is elképzelhető, ahogy az azt alátámasztó közös hadsereg felállítása is lehetséges. Ha az Európai Unió nem tudja meglépni ezt a következő években, évtizedekben, akkor a jelentősége csökkenni fog a világban – tette hozzá.

– A haza és haladás gondolatával nincs ellentétben az, hogy a szuverenitásunk egy részéről önként lemondunk az Európai Uniós tagságunk miatt. Ezt 1867-ben, a kiegyezés idején is megtettük – fűzte hozzá a történész. Ez azonban nem vezetne a magyar kultúra elsorvadásához, mint ahogy a franciáéhoz vagy a németéhez sem. A nyelvükben élő kultúrák ugyanis egy föderatívabb környezetben is képesek virágozni – mondta.