Életmentő tanfolyamra íratott be vietnámiakat az Orbán Áron vezette cég

Életmentő tanfolyamra íratott be vietnámiakat az Orbán Áron vezette cég

(Forrás: PTE)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A miniszterelnök testvére, Orbán Áron vezette Multi Shoot Zrt. 2024 elején rendelt alapképzést a Pécsi Tudományegyetemtől, s ennek keretében ötven vietnámi állampolgárt íratott be az intézmény kétnapos életmentő tanfolyamára. Az erről szóló szerződést az egyetem kancelláriájának hivatalvezetője és Orbán Áron írta alá – derül ki a Népszava birtokába került iratból. Úgy tűnik, volt olyan vietnámi, aki nem hagyta el az Európai Unió területét. A cég csoportonként nettó 30 ezer eurós, mai árfolyamon mintegy 12 millió forintos tarifáról állapodott meg a pécsi egyetemmel

„Ez a megállapodás részben érthetővé, részben még súlyosabbá teszi azt a korábban nyilvánosságra hozott hangfelvételt, amelyen Orbán Áron nehezményezi Héjj Dávidnak, a kormányzati egyeztetések koordinálásáért felelős kormánybiztosnak, hogy a magyar hatóságok gátolják vietnámiak vízumkérelmét. Felvetődik például az a kérdés: miért érte meg vietnámiaknak Pécsre utazni egy olyan kétnapos képzésért, ami nem tűnik egyedülállónak? Miért említett Héjj Dávid Orbán Áronnak olyan, a schengeni övezetet el nem hagyó vietnámit, akinél magyar meghívólevelet találtak?” – áll az Ungár Tamás által jegyzett cikkben. amely a megállapodásra hivatkozva közli, hogy a Multi Shoot Zrt. 2024 elején 20 fős csoportok számára úgynevezett „Citizen Life Saver” alapképzést rendelt a PTE-től. Az erről szóló szerződést az egyetem kancelláriájának hivatalvezetője és Orbán Áron írta alá. A megállapodás szerint a PTE Általános Orvostudományi Karának Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központja vállalta, hogy hetente két, 20 fős csoportot fogad az egyetemen, és számukra két nap alatt 16 órás szakmai képzést adnak életmentésből, angol vagy magyar nyelven. Ezért a Multi Shoot csoportonként nettó 30 ezer eurót – mai árfolyamon mintegy 12 millió forintot – fizet az egyetemnek.

A lap megkérdezte Miseta Attilát, a PTE rektorát a történtekről, ő azonban nem értesült az említett megállapodásról, ezért megkereste a kancelláriát, ahol elmondták, hogy a kontraktus valós, és tényleg járt ott két vietnámi csoport, s ezek megkapták a Multi Shoot által megrendelt képzést. Egy másik iratból pedig az derült ki: a távol-keleti csapat nem 40, hanem 50 tagból állt. Valamennyien a pécsváradi István Király Szállodában éjszakáztak 2024. március 20-tól április 5-ig. A vietnámi vendégek minden magyarországi költségét a Multi Shoot állta, erről tanúskodik egy ugyancsak a Népszava birtokában lévő levél, amit hazánk Ho Si Minh városi főkonzulátusára küldött a cég, Orbán Áron szignójával. Ez utóbbi irat a „meghívólevél és nyilatkozat” címet viseli. A dokumentumban Orbán Áron nyilatkozatot tesz a „meghívottak számára szervezett 5 napos egészségügyi továbbképzéssel kapcsolatban.” (A nyilatkozat angol nyelvű változatában 10 napos képzésről írnak, miközben a PTE-vel kétnapos tréningről állapodtak meg.) Ez az irat több szempontból is érdekes. 

A már említett hangfelvételen is szóba kerül egy hasonló dokumentum. A kormánybiztos azt mondta: „Te küldtél neki egy meghívólevelet, vagy nem tudom, mit küldötök. Ez egy olyan levél volt, mintha én beleírnám, hogy Tisztelt Orbán Áron! Nagy szeretettel látom Magyarországon, a szombathelyi egyetemen ilyen és ilyen képzésre.” Majd pedig Héjj arról beszél, hogy ez azt iratot találták meg egy vietnámi állampolgárnál, akinek el kellett volna hagynia a schengeni övezetet.

A kormánybiztos e felvetése arra utalhat, hogy Orbán Áronnak volt olyan vietnámi ügyfele, aki nem hagyta el az Európai Unió területét. „Ezen a ponton pedig felvetődik a kérdés: miért olyan fontos egyáltalán bárkinek is egy kétnapos, látszólag korántsem egyedülálló tanfolyamért fizetni és ennyit utazni? Hasonló oktatás ugyanis talán Vietnámban is elérhető. A tanfolyamon a résztvevők megismerkedtek – többek között – a sérülések tulajdonságaival, típusaival, a baleseti mechanizmusokkal. Elsajátíthatják olyan speciális eszközök használatát mint, az úgynevezett izraeli kötszer, a hővédelmet szolgáló izolációs fólia. Megtanulhatják az improvizált vérzéscsillapítást fáslival vagy zoknival, gyakorolhatják a sérült szállítását. Sok szó esik a vércukoringadozás, a stroke, a mellkasi fájdalom, a görcsroham és a mérgezések alapvető tünettanáról, ezek ellátásának lehetőségeiről, valamint a defibrillátor használatáról” – áll a cikkben.