Szijjártó Péter, az úttörő: irány Egyenlítői-Giunea

Szijjártó Péter, az úttörő: irány Egyenlítői-Giunea

(Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éjfél után pár perccel Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azt írta a Facebookon, hogy sejtelmes posztot tett közzé a Facebookon, hogy „Még egy éjszaka a felhők felett. Olyan helyre megyünk, ahol magyar külügyminiszter még nem járt!”

Reggelre azonban kiderült, hogy Egyenlítői-Guineába tartott, s a hétvégén derült ki, hogy a kormány gazdasági és műszaki együttműködési megállapodást köt az Egyenlítői-guineai Köztársaság kormányával. 

A 444.hu emlékeztet arra, hogy nevével ellentétben az Egyenlítői-guineai Köztársaság egy diktatúra, amelyet 45 éve vezet Teodoro Obiang elnök, és a Transparency International szerint 2024-ben a világ egyik legkorruptabb országa volt. A megállapodás megkötésére Orbán Viktor adott felhatalmazást a péntek esti Magyar Közlönyben kihirdetett határozatával, a szövegből az is kiderült, hogy mindez Szijjártó Péter külügyminiszter előterjesztésre történt. Orbán arra is felhatalmazta Szijjártót, hogy jelölje ki azokat, akik letárgyalják a megállapodást, amit a magyar külügyminiszternek – vagy az általa kijelölt embernek – kell aláírnia, de a végső tervezetet a kormány is megnézi.