Elképesztő túlárazások voltak az Emmi alá tartozó főigazgatóságon – feljelentést tesz az Integritás Hatóság

Elképesztő túlárazások voltak az Emmi alá tartozó főigazgatóságon – feljelentést tesz az Integritás Hatóság

Balog Zoltán a Hold utcai református templomban, ahol hátrányos helyzetû és nevelőszülői hálózatban nevelkedő gyerekeknek adott át ajándékot 2023. december 20-án (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Fotó: Lakatos Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás, továbbá hanyag kezelés és közbeszerzési eljárásban versenyt korlátozó megállapodás miatt feljelentést tesz az Integritás Hatóság – ezt a hatóság közölte hétfő reggel. Az IH a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében lezajlott négy, uniós támogatású projekt vizsgálata során talált olyan túlárazásokat, amelyek miatt tízmilliárd forintnyi támogatástól estek el a legelesettebbek.

A közlemény szerint a vizsgálat a négyből két projektben összesen 10,2 milliárd forintos túlárazást állapított meg. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) olyan beszállítókkal dolgozott, amely cégek extrém módon túlárazott összegben számoltak el alapvető élelmiszereket. „Mindezen túl a közbeszerzési eljárás során a három ajánlattevő egymással potenciálisan összejátszva határozta meg a beszerezni kívánt termékek árait” – olvasható a közleményben.

A Hatóság az eljárásai alapján azt valószínűsíti, hogy az egyik projektben a Halker Kft. vezette konzorcium 70 százalékkal, azaz bruttó 7,6 milliárd forinttal túlárazva károsította meg a rászorulókat, a másik problémás projektben a Káta-Mill Plusz Kft. 37 százalékos, azaz bruttó 2,6 milliárd forintos túlárazást hajtott végre. A Hatóság értékelése szerint nagy részben ezek a cégek felelősek azért, hogy a rászorulók között 3,7 millió helyett csak 2,3 millió csomagot lehetett kiosztani.

A közlemény szerint az élelmiszercsomagokba szánt 1 kilogrammos kristálycukrot a KSH szerinti átlagár nagyjából ötszöröséért vásárolta meg az eset idején Balog Zoltán vezette Emmi alá tartozó SZGYF. Az átlagosan 266 forintos tejet 960 forintért szerezték be már a program kezdetekor, és ez az ár öt év alatt 1036 forintra emelkedett, miközben átlagár 262 forintra csökkent. „Joggal vonja maga után az egész társadalom felháborodását, hogy ezekben a visszaélésekben szerepet játszó emberek azokon nyerészkedtek, akik a legjobban rászorulnak és akik védtelenek: az időseken és a szegényeken” – kommentálta a vizsgálat eredményét Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke. A közleményben emellett úgy fogalmaz: „Valószínűleg sajnos ez az ügy is egy lesz a sok közül, amelyekben mire érdemi előrelépés történik, addigra az elkövetők és az ellopott pénz nyomtalanul eltűnnek, gyakorlatilag következmény nélkül”.

Biró szerint „megfelelő jogkörökkel felruházva” a hatóságuk időben és teljeskörűen fel tudja tárni az ilyen ügyeket, végig tudja vinni ezeket az eljárásokat, vissza tudja szerezni az ellopott pénzt és segít felelősségre vonni a bűnösöket. Ezért megismételte, hogy elengedhetetlennek tartja a hatóság jogköreinek mihamarabbi rendezése.”