28 milliárd villanyautótöltőkre

28 milliárd villanyautótöltőkre

Töltés közben(Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy hónap múlva, november 6-án indul a pályázat, amely 28 milliárd forintos keretösszeggel támogatja a vidéki elektromos töltőhálózat bővítését.

A program célja, hogy országszerte, különösen a kevésbé lefedett területeken, új nyilvános e-töltőállomások épüljenek. A pályázat napelemmel és energiatárolóval felszerelt töltőpontok telepítésére is ösztönöz, és a vállalkozások kedvezményes hitelhez és vissza nem térítendő támogatásokhoz is juthatnak, ha a megfelelő kritériumoknak megfelelnek. A támogatási összeg minimum 100 millió és maximum 4 milliárd forint lehet, a hitelhez pedig 10 százalék önerő szükséges. A nagyvállalatok az elszámolható költségek 35, a középvállalkozások 55, a mikro- és kisvállalkozások pedig 65 százalékát kaphatják meg állami hozzájárulásként.

A kölcsönkérelmeket 2024. november 6-tól 2025 májusának végéig lehet benyújtani. A kölcsönszerződéseket legkésőbb 2025 végéig meg kell kötni, a projektek fizikai befejezésének fő szabály szerinti határideje a szerződéskötéstől számított három év.