Pata helyett lánctalp – jön az új huszáregység

Pata helyett lánctalp – jön az új huszáregység

Azért a hagyományőrzés is fontos. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új magyar huszáregységet hoznak létre a Honvédségben. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Facebookon jelentette be, hogy ezt a második úgynevezett huszárosztályt már nem lovakkal, hanem „a legmodernebb eszközeinkkel, a Gidránnal és a Lynx-szel” fogják felszerelni.

A Gidránok, ahogy azt a 444.hu írja, úgynevezett új generációs MRAP/M-ATV kategóriájú katonai járművek, amelyek alapját a török Nurol Makina által gyártott Ejder Yalçın adja. Az első példányaik 2021 februárjában kerültek a Magyar Honvédség állományába. A Lynx egy páncélozott gyalogsági harcjármű, a német Rheinmetall fejleszti, 2023 óta Magyarországon, Zalaegerszegen is gyártják. 

Az új huszárosztály a meglévő a lovasított huszárosztállyal együtt alkotja majd a Nádasdy Huszárezredet, írta még a posztban a miniszter. Hogy a huszárosztály mikor áll fel, mennyibe kerül a létrehozása, arról nem közölt adatokat.