Elvonták az OAH-tól a sugárzás elleni védőeszközök forgalmazásának engedélyezését

Elvonták az OAH-tól a sugárzás elleni védőeszközök forgalmazásának engedélyezését

Az Országos Atomenergia Hivatal bejárata Óbudán (Fotó:
MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az atomtörvény most parlament előtt fekvő módosító csomagja hatályon kívül helyezi azt a rendelkezést, amely az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) hatáskörébe utalja az ionizáló sugárzás elleni védőeszközök forgalomba hozatalának engedélyezését és sugárvédelmi minősítését, illetve megvonja az elnöktől az ezzel kapcsolatos rendeletalkotási jogot. 

A Népszava cikke szerint az érintett termékek például a radioaktív vagy Röntgen-sugárzás ellen védő ruhák, kötények, kesztyűk és szemüvegek. Az alig észrevehető törvénymódosítással kapcsolatban nem jelölik meg, hogy az OAH helyett a tevékenységet mely szervezet végezze a továbbiakban.

A tervezethez az MSZP nyújtott be indítványt, ebben ők nem javasolják a módosítást, és külön aggályosnak tartják, hogy a kormány új szervet nem jelölt ki a forgalmazás engedélyezésére és a minősítésre. A párt szerint egy ilyen lépés biztonsági kockázatokat rejt. A javaslat általános parlamenti vitájában a szocialista Harangozó Tamás azt vetette fel, hogy a lélegeztetőgép-bizniszhez hasonlóan itt is arról lehet szó, hogy kormányközeli üzletemberek kapnak új lehetőséget a kaszálásra, miközben a biztonsági előírások megkerülésével a magyar emberek egészségét teszi ki veszélyeknek.

Az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára, Steiner Attila válasza szerint a kabinet most csak egy, az ellenőrzést a gyártók felelősségi körébe utaló 2016 uniós rendeletet érvényesített, az “összeesküvés-elméleteket” visszautasította. Az időzítést azzal indokolta, hogy a kapcsolódó szakaszokhoz most nyúlnak hozzá.

Az OAH a Népszava megkeresésére azt válaszolta, az Orbán-kormány által benyújtott módosító indítványokat véleményezte, azokkal egyetért. A 2016. márciusi, 425-ös számú EU-rendelet ugyanis saját termékeik megfelelőségét kizárólag a gyártók felelősségébe utalja. Ekképp az ismert CE-jelölés nem igényel engedélyt. A feladatot az OAH hatáskörébe rendelő, 2015 végén életbe lépő szabályok így voltaképp már korábban hatályon kívül kerültek, csak ezt most érvényesítették törvényi szinten is – írták.

A Népszavának név nélkül nyilatkozó szakértő források szerint fura, hogy az Orbán-kormány 2015-ben az OAH hatáskörébe utalta a sugárzás elleni védőeszközök engedélyeztetését, mert a brüsszeli döntéshozatal alapján már akkor ismerhették a határozatukkal úgymond ellentétes uniós elképzeléseket. A kormány aztán az elmúlt nyolc évben sem módosította az atomtörvény szóban forgó pontjait – a módosítás valami miatt csak most vált fontossá.