Kiss László politikai bebörtönzöttnek tartja magát

Kiss László politikai bebörtönzöttnek tartja magát

Esküt tesznek a képviselők (Forrás: Magyar Hang / Hutter Marianna felvétele) 

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig sosem látott módon alakul meg hétfőn Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, miután a június 9-i választáson győztes dr. Kiss László polgármestert, aki 2019 óta vezeti az önkormányzatot, augusztus 14-én letartóztatták. Kiss László így a börtönből volt kénytelen összehívni az alakuló közgyűlést, az ügyészség pedig megtagadta tőle, hogy ott személyesen is megjelenjen, s esküt tegyen. Az ülés kezdetén – amelyen a nagy érdeklődés miatt egy gombostűt sem lehetett volna elejteni –, helyszíni tudósítónk jelentése szerint az épület előtt néhányan a Börtön ablakában kezdetű dalt énekelték, ami jól hallható volt a teremben is, még akkor is, amikor becsukták az ablakokat. Ezek után kiderült, hogy a vesztegetéssel gyanúsított polgármester mégis csak talált módot arra, hogy esküt tegyen és elmondhassa véleményét az ellene zajló eljárásról: eskünyilatkozatát felolvasták.

A nyilatkozat így hangzik:

Én, dr. Kiss László a Magyar Köztársaság Alkotmányára esküszöm, hogy polgármesterként kizárólag Óbuda-Békásmegyer, Budapest III. Kerület érdeke vezérel. Minden döntésem mozgatója kerületünk polgárainak érdeke.

A Magyar Köztársaság szabad polgáraként esküszöm, hogy minden tettemmel a jelenlegi diktatórikus politikai hatalom lebontásán dolgozom, hogy Hazánk mihamarabb újra szabad választásokon választhasson legitim kormányt.

Oligarchákkal eddig és ezek után sem alkuszom, ezt másoktól is elvárom.

Elutasítom az állami intézményesített keresztényüldözést, és szolidaritást vállalok Iványi Gáborral és más politikai okból üldözött keresztényekkel.

Jelenlegi politikai bebörtönzöttként követelem valamennyi politikai fogoly szabadon bocsátását, a politikai perek előkészítésének befejezését, különösen az Iványi Gábor és hitvalló testvérei elleni eljárásokat.

A Magyar Köztársaság szabad polgáraként kiállok a szabadság és az esélyegyenlőség értékei mellett, elutasítom a jelenlegi emberellenes rendszer uszító politikáját és esküszöm, hogy mindent megteszek a kormányváltásért. Isten engem úgy segéljen!

Miután az ügyészség egy politikai per előkészítéseként megakadályozott, hogy itt, a képviselő-testület ülésén megválasztott polgármesterként esküt tegyek, kijelentem, hogy jelen eskü szövegét ma elmondtam a testületi ülés megnyitásának pillanatában, korábban pedig az ügyvédem előtt is.

Magamat a kerületem, a III. kerület törvényes polgármesterének tekintem. A jogaimtól való megfosztást nem tekintem jogszerűnek, el nem ismerem.

Kijelentem, hogy korábbi eskünkhöz hű voltam, törvénytelenséget el nem követtem. Jelen eljárás illeszkedik a jelenlegi főpolgármester ellen konstruált, úgynevezett ’városháza ügyhöz’, célja a főpolgármester, velem együtt két budai és három pesti kerületi polgármester gyengítése, zsarolhatóvá tétele és esetleges bűntetőjogi felelősségre vonása hamis vallomások és a közvélemény manipulációja által.  

Az ügyészségi kiszivárogtatások miatt korábban büntető feljelentést tettem, amelyet –áttolva egy hatáskörrel nem rendelkező rendőri szervhez –, nem vizsgáltak ki megfelelően.

Jelen események bemutatják, hogy ez az ügy kizárólag politikai, hiszen ügyészségi nyomozati anyagok részletei szivárognak ki és szivárogtak ki politikai fogollyá válásomat követően is. Ez az ügy egy jogállamban elő sem fordulhatna, ahogyan kimutatható, hogy a – Völner-ügyhöz hasonlóan – itt is a Fidesz bújik meg az ügyészség mögött, arra illetéktelenek kapnak nyomozati anyagokat – és ahogy ott is – itt is csak elbábozzák ennek kivizsgálását.

Kétségtelen, hogy az ügy kirobbanása óta folyamatosan jelennek meg kormányközeli médiumokban olyan tanúvallomás-részletek, amelyek a polgármester elleni vádakat igyekeznek alátámasztani. Ezekre azonban érdemben nem tud reagálni, hiszen az ügyészség ettől a lehetőségtől megfosztotta – ezért nem vehetett részt az alakuló ülésen sem. A jelenlétét indítványozó kérelem az önkormányzati törvényre hivatkozik, amely szerint csak olyan polgármester politikai jogai korlátozhatók, aki jogerős ítéletben méltatlanná vált tisztségére – Kiss László esetében erről nincs szó. Az ügyészség a kérelem megtagadásakor arra hivatkozott, hogy a polgármester előzetes letartóztatását december 16-ig azért hosszabbították meg, mert ha szabadon van, akkor meghiúsíthatja vagy veszélyeztetheti a bizonyítási eljárást, illetve fennáll a bűnismétlés veszélye is. „A letartóztatott kizárólag a büntetőeljárási jogainak korlátozás nélküli gyakorlására jogosult, minden egyéb jog gyakorlása kizárólag a Bv.tv. illetve a szabadságvesztés, az elzárás, az előzetes letartóztatás és a rendbírság helyébe lépő elzárás végrehajtásának részletes szabályairól szóló (…) lM rendelet keretei között, a kényszerintézkedés céljának a figyelembevételével gyakorolható. A Bv.tv-nek a letartóztatott jogaira és kötelezettségeire vonatkozó, 394-406. §-ai alapján a letartóztatásban lévő terheltet megillető jogok, illetve kapcsolattartási formák körébe az indítványban kért intézkedés (…) nem illeszthető bele, annak engedélyezésére a kért formában a büntetőeljárási törvény, illetve a büntetés-végrehajtási jogszabályok alapján nincs lehetőség.” Vagyis, a legfőbb ügyészség a kényszerintézkedés céljaira tekintettel akadályozta meg, hogy a polgármester személyesen is részt vehessen a testületi ülésen, ami azt jelenti, hogy álláspontja szerint fennáll annak lehetősége, hogy Kiss László az eskütétellel, majd a közgyűlés esetleges levezetésével elköveti a bűnismétlést, vagy meghiúsítja a bizonyítási eljárást.

Ide tartozik, hogy a Jelen interjút akart készíteni a letartóztatásban lévő polgármesterrel, és az erről szóló cikkük tanúsága szerint hosszas kanyarokkal bár, de a kérelmüket elutasították, méghozzá azzal, hogy – idézzük – „a folyamatban lévő bizonyítási eljárás befolyásmentessége olyan jelentős közérdek, amely még a terhelt szabadlábon való védekezéséhez fűződő jogát is korlátozhatja. Dr. Kiss László gyanúsított a nyomozás során vallomást nem tett, a tőle lefoglalt bizonyítási eszközök kiértékelése még folyamatban van, az ügyben további tanú-és gyanúsítotti kihallgatások történnek. Dr. Kiss Lászlót 2024. augusztus 14. napján hallgatta ki előszőr gyanúsítottként az ügyészség, Így ő először ekkor értesült a vele szembeni megalapozott gyanú tényéről, erre figyelemmel az Ő személyét érintő bizonyítás még az elején tart. Az ügyben eddig beszerzett és a gyanúsítottak elé tárt bizonyítékok körében a gyanúsítottaknak lehetőségük van felmérni azt is, hogy milyen további bizonyítási eszközöket deríthet fel a nyomozó hatóság. Minderre figyelemmel a kérelemben részletezett témában és a kifejezetten a folyamatban lévő nyomozás bizonyítékaira irányuló kérdések nagy nyilvánosság előtt történő megválaszolásával, az üggyel kapcsolatban kérelmezett interjú ezt a bizonyítási eljárást – és ezen keresztül a büntetőeljárás eredményességét – nyilvánvalóan veszélyeztetné, ezért a nyilatkozattétel engedélyezését meg kellett tagadni.”

De miről is van valójában szó? A rendelkezésünkre álló, eddig nyilvánosságra került információk szerint egy férfi két, reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként, cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett Czeglédy Gergő óbuda-békásmegyeri alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbejárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve a hasznosításához szükséges engedélyek és a hozzájárulás megadása érdekében. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében fiktív szerződések köttettek több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában. Az ügyészség szerint a hálózat „főnöke” dr. Kiss László polgármester volt, aki a vesztegetéssel szerzett pénzekből 18 millió forintot kapott. Dr. Kiss Lászlót két gyanúsított vallomása alapján tartóztatták le, mindketten –  más ügyek kapcsán – vádalkut kötöttek, egyikük esetében egy várhatóan több mint 15-16 éves büntetési tételt enyhítettek 14 hónapra.

Feltűnő ugyanakkor, hogy a polgármester a közgyűlés előtt felolvasott esküjében egy nagyobb ügyre hivatkozik, amelynek a főpolgármester és további polgármesterek ellehetetlenítése lett volna a célja. Egyelőre nem lehet tudni, miről is van szó, az eddig kiszivárgott információkból erről nem lehet érvényes következtetést levonni. Az ugyanakkor elképzelhető, hogy egy olyan szövevényes ügyről van szó, amelynek szálai túlmutatnak a III. kerületen: a Szabad Európa egy korábbi cikke szerint, ahogy arról már írtunk, az Óbuda-Békásmegyeri Önkormányzattól – idézzük – „a nyomozók márciusban részben kis értékű reklámszerződéseket vittek el, amelyek nem fiktívek, dokumentált teljesítésük van. Az ebben érintett cég a házkutatást elrendelő határozat szerint az Atlas Hill Kft. A másik ügy az önkormányzati lap kiadása. Az önkormányzat ezt kiszervezte a Key Price Kft.-nek az önkormányzat által a honlapjukra is feltöltött szerződés szerint öt évre évi hetvenmillióért, legalább évi 22 megjelenéssel. Ez nem tűnik túlárazottnak, és teljesítés is volt. „Hogy a cég másfelé mit csinált, azt nem tudjuk. A körülményekből arra lehet következtetni, hogy ott tett olyat, amit nem kellett volna, nem az önkormányzat vonatkozásában” – mondja helyi forrásunk. A gyanú szerint a cég másfelé számlagyárként is működött.” A Szabad Európa szerzője, Kerényi György szerint „számlagyáras, parkolásos, parkfenntartásos ügyekről” van szó, amelyek során meghatározott – a fideszhez és a baloldalhoz köthető – személyek egy olyan bonyolult céghálót hoztak létre, amely az önkormányzatok parkolási és parkfenntartási feladatait kartellszerűen szerezte meg, s azokat jelentősen túlárazva működtette.