Megszállta Óbudát az ügyészség, őrizetbe vették a polgármestert

Megszállta Óbudát az ügyészség, őrizetbe vették a polgármestert

A Városháza részlete Óbudán a Fő téren (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenleg több helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál – zajlanak eljárási cselekmények a vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szerda reggel. Úgy tudni, Kiss László óbudai polgármesternél is házkutatást tartottak, s a polgármestert be is vitték a nyomozók, de a legközelebbi munkatársai sem tudták, hogy kezdeményezik-e az őrizetbe vételét vagy csak meghallgatásról van szó.

A DK viszont már őrizetbe vételről írt, s a közlemény gyorsasága arra enged következtetni, hogy lehetett sejteni valamit a szerdai akcióról előzetesen. 

„Őrizetbe venni egy kerület polgármesterét egy sok-sok hónapja tartó, sok-sok évvel ezelőtti ügyben zajló nyomozás során nyilvánvaló politikai provokáció és aljasság. Miért? Mert ugye ebben az esetben szó sincs tettenérésről, ami őrizetbevétel alapindoka. Jogban jártas kollégák persze most megjegyezhetik, hogy igen ám, de akkor is őrizetbe lehet valakit venni, ha valószínűsíthető, hogy a bíróság majd el fogja rendelni a szóban forgó személy előzetes letartóztatást. Ez tényleg így van. De most tényleg, fel lehet tételezni ebben az esetben, hogy megállna az előzetes letartóztatás akárcsak egyetlen feltétele is? Hiszen, ha el akart volna szökni, akkor már megtette volna, hiszen tudta, hogy zajlik a nyomozás. Ha bizonyítékot akarna eltüntetni, azt is rég megtehette volna. Ha pedig attól tartana a hatóság, hogy összebeszélnek a gyanúsítottak, akkor arra is volt elég idejük. Marad a bűnismétlés lehetősége. Tényleg azt gondolja valaki, hogy egy ilyen helyzetben bárki azzal próbálkozna, hogy mondjuk a hivatal takarítónőjével mosatja fel saját lakásának előszobáját és ezzel közpénzt magáncélra használjon? Ja, hogy az egy másik, egy fideszes polgármester volt? Ilyen esetben a kényszerintézkedés valójában arra szolgál, hogy megtörje, megfélemlítse, megalázza a gyanúsítottat – írja a DK közleménye, hozzátéve: Orbán rendszerében nincsenek véletlenek, és biztosan nincs szakmai függetlenség. Ha Kiss Lacit, Óbuda polgármesterét őrizetbe vették, akkor annak politikai oka volt. Mert ugye, ahogy fent láttuk, szakmai oka nincs. (...) Esetleg szeretne valaki arról beszélgetni, hogy mi a NER valóságos természete, vagy mondjuk a kékFideszről? Egymásra rakódó gazemberségek mocskolnak össze mindent és teszik tönkre egyre jobban ezt az országot. Benne emberi életeket, családokat, közösségeket” – áll a DK közleményében.

Utóbb azonban Zamecsnik Péter, Kiss László ügyvédje is megerősítette, hogy őrizetbe vették Óbuda-Békásmegyer polgármesterét, de hogy milyen ügyben, arról ő maga sem tudott tájékoztatást adni. 

Miről is lehet szó? Az ügyészség hivatalos közleménye szerint a nyomozó főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt folytat nyomozást, szerdán pedig összehangolt nyomozási cselekményeket hajt végre. A nyomozó főügyészség által szervezett összehangolt akcióban közel 50 hivatalos személy vesz részt, abban – az ügyészség felkérésére – a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködik. Az ügyről részletesebb tájékoztatást az elsődleges nyomozati cselekmények elvégzését követően, várhatóan csütörtökön adnak – tették hozzá. Úgy tudjuk, a hivatalban négy ügyész tartózkodik, és ugyanazzal az ügyiratszámmal hajtanak végre cselekményt, amellyel már korábban is eljártak. Az ügyészség közleménye nem nevezte meg, de ez a Czeglédy Gergő, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét is érintő ügy, július végén hosszabbította meg a bíróság a letartóztatását 2024. október 20-ig.

Óbuda önkormányzata közleményben erősítette meg: a korábbi nyomozati cselekményeket folytatva a Központi Nyomozó Főügyészség jelenleg ismét házkutatást tart az önkormányzatnál. Négy nyomozó tartózkodik a hivatal épületében, akikkel mindenben együttműködnek, a kért szkennelt iratokat hiánytalanul átadják. „A kora reggeli órákban dr. Kiss László polgármesternél is házkutatás volt, ezzel kapcsolatban további információ nem áll rendelkezésünkre” – írják, hozzátéve: a mostani nyomozati cselekmények a márciusban, az önkormányzati választási kampányban zajlott kutatások folytatásai, amelyek egy 2022-es, az akkori országgyűlési kampányban indított ügyhöz kötődtek. Ismét megerősítik, hogy az önkormányzat valamennyi szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást.

Dr. Kiss László, Óbuda polgármestere – aki a választáson, már ennek az ügynek a nyilvánosságra hozatala után nyert újból magabiztosan – korábban azt mondta: semmiféle hivatalos információja nincs az eljárásról, csak abból tud kiindulni, ami a sajtóban megjelent, s jellemzően a Fideszhez, illetve a kormányhoz kapcsolódó sajtóról van szó. Ez olyan állítólagos tanúvallomásokat tesz közzé, amelyek valóságosságát, azt, hogy valóban úgy szerepelnek-e a hatósági jegyzőkönyvekben, ahogy azokat idézik, ellenőrizni nincs módja. Az ügyészség által kért anyagokat pedig nyilvánosságra hozták, a teljesítésükről szóló dokumentációkkal együtt. A polgármester hozzátette: ha igazak a propagandamédiában megjelent írások, akkor az is csak azt bizonyítaná számára, hogy itt egy politikailag irányított nyomozás zajlik. Mindenesetre, szivárogtatás miatt ismeretlen tettes ellen már büntetőfeljelentést tett, úgy tudjuk, ebben az ügyben már meg is hallgatták, s ezt megerősítette az önkormányzat szerdai közleménye is. 

A gyanúsítás
Az eddig nyilvánosságra került információk alapján egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a III. kerületi önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A gyanúsítottak az állítólagos fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították.  Ennek kapcsán márciusban összesen tíz gyanúsítottat hallgattak ki. Az ügy érintettjeinek körében elterjedt, hogy valaki a gyanúsítottak közül vádalkut kötött, amelynek keretében azzal vádolta meg Czeglédy Gergőt, hogy százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el a fiktív szerződések ellenértékeként.

Úgy tudni, az ügy hátterében vádalku áll, s az egyik, még márciusban őrizetbe vett gyanúsított a polgármesterre vallott. Korábban azonban nem kezdeményezték a meghallgatását, de ezzel kapcsolatban Kiss László azt mondta: „mivel a propagandasajtó azt írta, hogy ezt kezdeményezni fogják, mert állítólag az egyik gyanúsított megpróbál belekeverni az ügybe, nyilván így lesz, hiszen, és ezt már ironikusan teszem hozzá, miért is ne lenne nálam tájékozottabb a kormányzati média.–

Kiss László a Jelennek elmondta, hogy csak olyan szerződéseket kértek ki a hivataltól, amelyek mindegyike valós teljesítésen alapul, amit bizonyítani tudnak, egyetlen esetben sincs nyoma fiktív szerződésnek, ráadásul olyan összegű megrendelésekről van szó, amelyek összességükben is nagyságrendileg kisebbek annál, mint amit a sajtóban emlegetnek.

A polgármester hozzátette: fiktív szerződések leigazolása, lényegében lehetetlen. „Én 2019-ben vettem át ezt a hivatalt, addig itt soha nem volt baloldali vezetés. Ebből az következik, hogy nekem nem volt semmiféle „emberem” ebben a hivatalban nem volt, nem is lehetett. A legtöbb dolgozó az előző kurzusban is itt dolgozott, ha úgy tetszik, nem az új kerületvezetéshez volt lojális, ráadásul nekem alapelvem, hogy a közigazgatásban dolgozó szakembereket békén kell hagyni, hadd végezzék a maguk munkáját, nem kell ebbe a politikának belenyúlnia. Egy-egy szerződést – és így van ez azok esetében is, amelyeket az ügyészség elvitt –, több mint egy tucat ember igazolja és írja alá, részint együtt, részint külön-külön, a legváltozatosabb összetételben. Ahhoz, hogy itt kialakuljon egy úgymond maffiaszerű működés, mint amit sugallani szeretne a Fidesz, valami egészen fantasztikus együttműködésnek kellene kialakulnia egymást egyébként korábban nem ismerő, korábban együtt nem dolgozó, s jelenleg is csak alkalmi munkakapcsolatban lévő emberek között. Én ezt egyáltalán nem tartom reálisnak, a bürokráciának igenis, vannak ilyen önvédő gesztusai” – mondta a polgármester. 

A Szabad Európa egy korábbi cikke szerint (lásd. keretes írásunkat – a szerk.) egy a parkfenntartással és a parkolással kapcsolatos céghálóban érintett lehet Óbuda is. Vagyis megeshet, hogy ez áll az ügyészség nyomozásának hátterében. A parkolórendszer üzemeltetését egyébként még a fideszes Bús Balázs vezette testület adta át egy utóbb a sajtóban kétesnek minősített cégcsoportnak, tíz évre. Mint utóbb kiderült, Kiss László 2019-ben megpróbálta volna fölmondani a szerződést, de ennek olyan költségei lettek volna, sőt, büntetést is kellett volna fizetni, amit nem tudtak fölvállalni. Ezért inkább a szerződéshez kapcsolódó önkormányzati költségeket próbálták csökkenteni. Kiss László ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: Kovács Gergely, a 12. kerület most megválasztott kutyapárti polgármestere azt nyilatkozta, hogy a közbeszerzések világában nehéz a helyzet, mert számos esetben tapasztalnak kartellszerű működést. „Ezt magam is így látom, hiszen hiába írunk ki közbeszerzéseket bármilyen formában, azokra nincs túl sok jelentkező. Még ha változtatunk is a kiírásokon, nagyjából ugyanazok a szereplők jelentkeznek, s ez így volt már 2019 előtt is. Akkor kivel mással tudnánk szerződést kötni, mint a jelentkezővel? Ami viszont a költségcsökkentést érinti, számos olyan változtatást hajtottunk végre, amely még a szerződési kereteken belül van, de jelentősen csökkenti az önkormányzat kiadásait, például a karbantartási feladatokra. Vagyis egyre kevesebbet fizettünk a cégnek. Hasonló a helyzet a parkfenntartó céggel is, amellyel folyamatosak voltak a vitáink, és rendszeresen előfordul, hogy egész egyszerűen nem vettünk át tőlük különféle munkákat. Csak ebben az évben ez háromszor is megtörtént.”

 

Mi az ügy? 
A Szabad Európa korábbi cikke szerint – idézzük – „a nyomozók márciusban részben kis értékű reklámszerződéseket vittek el, amelyek nem fiktívek, dokumentált teljesítésük van. Az ebben érintett cég a házkutatást elrendelő határozat szerint az Atlas Hill Kft. A másik ügy az önkormányzati lap kiadása. Az önkormányzat ezt kiszervezte a Key Price Kft.-nek az önkormányzat által a honlapjukra is feltöltött szerződés szerint öt évre évi hetvenmillióért, legalább évi 22 megjelenéssel. Ez nem tűnik túlárazottnak, és teljesítés is volt. „Hogy a cég másfelé mit csinált, azt nem tudjuk. A körülményekből arra lehet következtetni, hogy ott tett olyat, amit nem kellett volna, nem az önkormányzat vonatkozásában” – mondja helyi forrásunk. A gyanú szerint a cég másfelé számlagyárként is működött.” A cikk utal arra, hogy „itt minden kapcsolódik mindenhez, és a cégeknél áll össze” – a Szabad Európa szerzője, Kerényi György szerint „számlagyáras, parkolásos, parkfenntartásos ügyekről” van szó, amelyek során meghatározott – a Fideszhez és a baloldalhoz köthető – személyek egy olyan bonyolult céghálót hoztak létre, amely az önkormányzatok parkolási és parkfenntartási feladatait kartellszerűen szerezte meg, s azokat jelentősen túlárazva működtette.