A Semmelweis a magyar jelölt az Oscar-díjra

A Semmelweis a magyar jelölt az Oscar-díjra

Lajos Tamás producer, valamint Nagy Katica és Vecsei H. Miklós főszereplők (b-j) Koltai Lajos Semmelweis címû filmjének sajtóbemutatóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2023. november 27-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Semmelweis című mozifilmet nevezi Magyarország nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra a magyar jelölésről határozó szakmai testület döntése alapján – közölte az MTI-vel kedden a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Az NFI tájékoztatása szerint a hivatalos magyar Oscar nevezésről döntő szakmai testület 18 magyar egészestés mozifilm közül választotta ki Koltai Lajos filmjét. A bizottságban Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztos, Koncz Gabriella vágó, Lukácsy György dramaturg-rendező, Novák Emil operatőr-rendező, a Magyar Filmakadémia elnöke, Pesti Ákos filmgyártási szakember, Sipos Zsuzsanna Oscar-díjas berendező (Dűne) és Szabó Csilla dramaturg vett részt. A Koltai Lajos rendezésben, Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével, Lajos Tamás producer vezetésével készült filmet mintegy 350 ezren nézték meg a mozikban és diadalútja a legnagyobb streaming platformon folytatódott – írták a közleményben.

Kritikánk a filmről itt olvasható.

Címkék: Oscar-díj, Semmelweis, NFI