Karácsony Gergely küzdelme

Karácsony Gergely küzdelme

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Ezúttal sikerült meglepni a Fideszt. A főpolgármesternek a kormányzati pénzügyi elvonások – köztük a szolidaritási hozzájárulás jelentős megemelése – ellen irányuló budapesti online lakógyűléséről szóló múlt heti bejelentése azt is jelenti, valaki rájött az ellenzéki politikusok közül, hogy olykor érdemes a NER fegyvereit a kiötlője ellen fordítani. Ha már az ellenzéki főpolgármester egy közpénzből és közhatalommal rendelkező szervezet – nem mellesleg az ország legnagyobb önkormányzata – élén áll, akkor érdemes kihasználni azt a lehetőséget, hogy a kommunikációhoz szükséges erőforrásokat nem pártpénzből, hanem akár közpénzből is meg lehet oldani. A „nemzeti konzultáció” ezen az elven működik az Orbán-rendszer kezdete óta, és a kormányoldal tartósan magas népszerűsége is mutatja, hogy érdemben hozzá is járult annak tartós fennmaradásához. Budapestnek ugyan nincsen több tíz milliárd forintja hasonló célra, de ennyi nem is szükséges fővárosi szinten. Karácsony Gergely bejelentette, hogy a budapesti lakosokat postai úton értesítik a fővárosi online lakógyűlésről, ők a májusi online véleménynyilvánításhoz szükséges egyéni azonosítókat is megkapják. A Facebookot aktívan használó politikus az online lakógyűlés örve alatt máris elindította intenzív kampányát a kormány Budapestet sújtó politikája ellen, és ez heteken, ha ugyan nem hónapokon át fog tartani.

A kormánypárt eleinte lefagyott, képtelen volt frappáns válasszal előjönni. A Fidesz-KDNP közeli véleményvezérek és újságok is többnyire csak a szokásos „Karácsony Gergely alkalmatlan” szöveggel próbálkoztak. Amióta a fővárosi Fidesz kikerült Budapest vezetéséből, nem igazán áll a helyzet magaslatán. Sem a korábbi, sem a jelenlegi fővárosi közgyűlési frakcióvezetőjük nem mondható karizmatikus politikusnak, pláne olyannak nem, akiről elhihető, hogy a kormány érdekeinek képviseletén kívül érdemi dolgokat is tudna mondani a fővárosi választópolgároknak. Pedig például Láng Zsolt éveken át volt kerületi polgármester, ahogy Wintermantel Zsolt is, eddig azonban egyikük sem találta meg igazán a helyét, pontosabban a főpolgármester elleni hatásos kommunikációs ellenszert.

• Mit csinál a fővárosi Fidesz?
• A kormány inkább megcsonkítaná Budapestet?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap április 28-án megjelent, 2023/17. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!