„Mint egy demonstráció”

„Mint egy demonstráció”

Megnyílt a 95. Ünnepi Könyvhét (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az Ünnepi Könyvhét alkalmából írókat, könyves szakembereket kérdeztünk arról, milyennek látják a magyar irodalom és a könyvkiadás helyzetét.

Muszáj látszódni – Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke

A könyvszakma jelenleg ezer sebből vérzik, de nagyon bízunk benne, hogy ez átmeneti állapot. A május elején elfogadott, a könyvek árkötöttségéről szóló törvényt a szakma véleményét fi gyelmen kívül hagyva alkották meg. Ennek lényege, hogy az október 1-je után megjelenő könyvek esetén a könyvkiadó vagy importőr által meghatározott árból legfeljebb 10 százalék kedvezményt lehet adni egy éven át. A törvény tovább erősítheti az egyenlőtlenséget: a nagyobb könyvesbolthálózatokat és azok webshopjait erősítheti, míg a kis és közepes kiadók érdekei sérülhetnek. Ma már szinte minden kiadó rendelkezik webshoppal, ahol a saját kiadványokat értékesítik kedvezőbb árréssel, mint amennyit kénytelenek lennének egy nagy terjesztőnek fi zetni – a törvény miatt így a kiadók még több bevételtől esnének el. Látszik, hogy az állam kontroll alatt akarja tartani az egész folyamatot, hisz a Gazdasági Versenyhivatal a felelős az ellenőrzésért, a szabálytalanságokért pedig komoly büntetéseket szabnának ki. Nagy az ijedség, sokan keresik a kiskapukat, több kiadó átütemezte a megjelenéseket, hogy szeptemberig lezajlódjék a legtöbb megjelenés, mert akkor a karácsonyi időszakban ezeket nem fogja érinteni az akciózási tiltás. Mindeközben a vásárlóerő gyengül, a könyvek ára a ráfordított költségek miatt növekszik, ezt figyelembe véve a kiadók inkább csökkentik a címek és a példányok számát. A nagy terhelés ellenére működik a könyvkiadás és a könyvkereskedelem, de a veszteségek egyre jelentősebbek, a kieső szereplők egyre fontosabbak, és lesznek még nagyobb rések a rendszerben.

Mindezek ellenére vagy épp ezért a szakma részéről talán minden eddiginél nagyobb a közelgő Ünnepi Könyvhét iránti érdeklődés. De évről évre tapasztalható tendencia, hogy a kiadók feltétlenül részt kívánnak venni, egyre erősebben érvényesül az elv, hogy muszáj látszódni. Ráadásul a kiadók mellett számos olyan kiállító van, amelynek a könyvkiadás nem a fő profilja, mint például múzeumok, kutatóintézetek, egyetemek. Idén közel 160 kiállító több mint 100 program, kétezret közelítő dedikálás várja az olvasókat. Úgy érzem, ez a könyvhét szellemiségében viselni fogja a megelőző seregszemlék üzenetét. A hírrel ellentétben az olvasás nem ment ki a divatból, az ifjúság is egyre több időt tölt ezzel. A fiatalok igényeihez a könyvszakma is elkezdett alkalmazkodni, ez különösen a young adult műfajú kötetek esetében figyelhető meg, de továbbra is virágzik a gyerek- és a szépirodalom is.

Olvassák el Kukorelly Endre, Nádasdy Ádám, Nyáry Krisztián, Szécsi Noémi és Tóth Krisztina gondolatait is!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!