Korántsem dőlt még el a szakadár népköztársaságok sorsa

Korántsem dőlt még el a szakadár népköztársaságok sorsa

Orosz zászlókkal és tűzijátékkal ünnepelnek emberek Donyeck belvárosában 2022. február 21-én, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a függetlenségüket (Fotó: MTI/AP/Alexei Alexandrov)

Továbbra is rengeteg a kérdés a Donyec-medence jövőjéről annak ellenére, hogy a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségének hétfő esti moszkvai elismerése óta egyre jobban körvonalazódik, mi is történik Ukrajna keleti végein. Ráadásul ezek a kérdések egyáltalán nem elhanyagolhatók egy lehetséges háború miatt sem.

A két szakadár népköztársaság csupán a 40 százalékát ellenőrzi a Donecki és Lunanszki területnek, amelyek az eredeti közigazgatási elnevezései ennek a területnek. Márpedig ha az elismerés az eredeti határokig tart, akkor a most orosz részről elismert új államok területének egy részén továbbra is az ukrán haderő állomásozik, ami ismételten felveti egy lehetséges háború esélyét.

Többet tudhatunk viszont arról, hogy mi várhat erre a két friss új államra, amennyiben mégiscsak sikerül békésen rendezni a kelet-ukrajnai konfliktust. Számos példát láthattunk ugyanis már eddig is világszerte, amelyek megmutatják, hogyan is képes tovább működni egy olyan állam, amelyet a világ országainak többsége nem ismer el.

• Milyen korábbi hasonló események szolgálhatnak példaként?
• Mely „államok” jártak korábban hasonló cipőben?
• Ha sikerül is rendezni a helyzetet, mennyire lesz a két terület kiszolgáltatva Moszkvának?