Leszámolás

Leszámolás

Folyosói váró a Szent János Kórház egyik épületében (Forrás: Olvasónk)

A miniszterelnök furkósbotjával, Pintér Sándorral és a parlament lakájjá züllött többségével egy nap alatt bosszút állt a kormány terveinek útjában álló Magyar Orvosi Kamarán (MOK). A belügyminiszter – akit valahogy mindig elkerül a fiatalítási hullám, amely éppen most, a veszélyek korában okoz a hadseregben felfordulást – az ügyeleti rendszerről szóló, normális körülmények között csontszáraz szakmai vitát próbálja lezárni a statáriális törvénymódosítással. A parlament a benyújtás utáni napon, kedden meg is szavazta a kötelező kamarai tagság megszüntetését, illetve azt, hogy az orvosok etikai ügyeiben mostantól nem az autonóm hivatásrendi testület, hanem a miniszter által felügyelt új szervezet lesz illetékes. Hátborzongató belegondolni, miféle mélységek felé nyit utat, ha ilyen kényes kérdésekben politikai alapon születnek majd döntések.

A történet gyomorforgató, bicskanyitogató, ám a felháborodáson túl számos hasznos tanulság is levonható belőle. Az elmúlt években a Kincses Gyula vezette kamara kerülte a politikai térben is értelmezhető konfrontációt a kormánnyal. Az orvosok helyzete sok tekintetben, így az érdekképviselet lehetőségeiben is más, mint a tanároké. A magyar egészségügyet feszítő évtizedes problémák természetesen nem tűntek el, de a járvány idején érdemi előrelépést hozott az orvosi bérekről és a hálapénz kivezetéséről született megállapodás. A MOK konstruktivitása hosszú távon nem bizonyult gyümölcsözőnek, hiszen a kormány a vezénylési rendszerrel, majd magával a béremeléssel kapcsolatban is kikezdte a konszenzust, a vita eldurvulását az ügyeleti rendszer átalakításának erőltetése okozta. Ismét kiderült, hogy az Orbán-rendszer képtelen tartósan konszolidált viszonyokat teremteni a humán szféra legfontosabb ágazataiban. Ráadásul az állami egészségügy leépítése, a magánszektor hizlalása mintha tudatos törekvés lenne.

• A kamarai jogosultságok megcsonkítása a betegellátásra is hatással van.
• Bohócot csinált magából a Fidesz–KDNP.
• A fő tanulság nem új.

A teljes cikket a
Magyar Hang március 3-án megjelent, 2023/9. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!