Megfejteni Taylor Swiftet

Megfejteni Taylor Swiftet

Taylor Swift Hollandiában (Fotó: AFP via Europress/Robin Van Lonkhuijsen)

Néhány hete terrorfenyegetés miatt elmaradt Bécsben Taylor Swift fellépése. A robbantást tervező dzsihadista merénylő kurrensebb popipari szereplőt nem is találhatott volna: a 34 éves Swift sorra dönti a rekordokat. Ő az első zenész, aki pusztán zenei tevékenysége révén dollármilliárdos lett, népszerűsége a Beatlemania csúcsát idézi. S ha ez nem lenne elég, még Karácsony Gergely is levelet írt neki. De vajon mi a titka, és hogyan befolyásolhatja az amerikai elnökválasztást?

„Ugye, úgy vagyunk szerintem szocializálva, hogy egy milliárdos, gyönyörű, szőke nő nem lehet jó költő meg jó zeneszerző. Az ő értéke az, hogy gyönyörű és gazdag. És hagyjuk meg a csúnya, kopaszodó férfiaknak, hogy ők nagy költők meg nagy zenészek.” Fazekas Gergely zenetörténész ezekkel a szavakkal támasztotta alá állítását a Friderikusz-podcastben arról, hogy Taylor Swift, napjaink legfontosabb és legsikeresebb (pop)zenei produkciója jóval több, mint gondolnánk: szövegei és harmóniamenetei nagy részét maga alkotja, rendkívüli tehetséggel és tudatossággal építve karrierjét.

Egy tizenkilenc éves, zavart lelkű dzsihadista fiatalember persze nem azért akart robbantást elkövetni a Swift koncertjén összegyűlő tömegben pár hete Bécsben, mert megértette a művésznő zsenialitását: számára maga a hatalmas tömeg jelentette a vonzerőt. Márpedig a tömeg és a rajongás garantált, bárhol tűnjék is fel korunk legjelentősebb popzenei előadója, aki minden tekintetben túlszárnyalta az olyan fontos és megkerülhetetlen női sztárokat, mint Madonna, Lady Gaga vagy éppen Kylie Minogue. „Swiftie-k”: így nevezik Taylor Swift elszánt és elkötelezett rajongóit, akik közül sokan arra teszik fel az életüket, hogy imádott sztárjukat szerte a nagyvilágon mindenhová kövessék. Gyakran előfordul, hogy ezek a rajongók belépő híján is elkísérik kedvencüket egy-egy fellépés helyszínére, majd a fellépés helye – a stadion vagy koncertterem – előtt kerekítenek óriási bulit, míg idoljuk odabent a náluk szerencsésebb jegytulajdonosok előtt énekel.

• Milyen politikai megnyilvánulásai voltak az elmúlt években az énekesnőnek?
• Mivel vádolták akkor, amikor még jobbára apolitikusnak bizonyult?
• Mi mindenben vált mára a legsikeresebbé?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!