Molnár Antal: A katolikus egyház köszöni, jól van

Molnár Antal: A katolikus egyház köszöni, jól van

Luther Márton elégeti a pápai bullát Karl Aspelin festményén (Fotó: Wikipedia)

Molnár Antal egyháztörténész személyében először nevezett ki magyar embert a pápa a Történettudományi Pápai Bizottság tagjává. A történésszel a vatikáni magyar jelenlétről, a múlt elvarratlan szálairól, Molnár Antal szűkebb szakterületéről, a reformációról, a katolikus megújulásról, illetve az egyház önkorrekciós képességéről beszélgettünk.

– Ferenc pápa nemrégiben nevezte ki a Történettudományi Pápai Bizottság tagjává. A bizottság 67 éves fennállása alatt ön az első magyar tag. Nemzetiségének vagy személyének köszönhető a bizalom?
– A kinevezéskor elsősorban a személy a fontos, ám a megbízatás nem teljesen független magyar mivoltomtól sem. A történettudósok és az egyház közötti együttműködést koordináló bizottság a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt helyez arra, hogy nemzeti összetétele kiegyensúlyozott legyen, több földrészről is vannak tagjai.

A Vatikánban persze minden testületben hagyomány az olaszok többségi jelenléte; a mi bizottságunk egyharmada olasz, az elnök francia. Hozzá kell tennem, hogy a kúria szervezeteiben leginkább azok a nemzetek képviseltetik magukat, amelyeknek Rómában észrevehető a jelenléte. A magyarok szerencsére nem állnak rosszul. Közép-Európából a lengyelek mellett mi rendelkezünk a legkomolyabb intézményrendszerrel: a Falconieri-palotán a Római Magyar Akadémia és Pápai Magyar Intézet osztozik.

A teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!