Több mint 1 milliárd forintba kerültek az államnak a bebukott motorverseny-pálya ingatlanjai

Több mint 1 milliárd forintba kerültek az államnak a bebukott motorverseny-pálya ingatlanjai

Tiba István (b) és Kósa Lajos (b3), a térség fideszes országgyûlési képviselői, Szólláth Tibor (Fidesz-KDNP ) polgármester (b2), Hermann Henrik, a Magyar Motorsport Szövetség elnöke (b4), Talmácsi Gábor világbajnok gyorsasági motorversenyző (b5) és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a MotoGP Magyarországgal kapcsolatos projektjének sajtótájékoztatóján Hajdúnánáson 2020. június 20-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Miután a pénzhiány romba döntötte a Hajdúnánás területére tervezett modern motorverseny-pálya terveit, mintegy 500 hektár gazdáktól megszerzett beruházási terület maradt az állam nyakán. A településen elfogadott egyik határozat kerek perec kimondja: az ingatlanegyüttes a Debreceni Egyetem kezelésébe kerül. Egyelőre azonban kormányzati döntés nincs, az érintettek az állam döntésére várnak.

A hajdúnánási versenypályát kimondottan a gyorsasági motoros világbajnokság Magyarországra hozásával igyekeztek eladni a közvéleménynek. A 65 milliárd forintra kalkulált beruházást 500 hektárnyi művelt, jelentős részben magántulajdonban álló földekre álmodták meg. Az állam nagy lendülettel vetette magát az ingatlanszerzésekbe, több tulajdonos azonban nem adta oda első szóra a földjét, tanyáját – ezekről írtunk korábban. Lapunk megtudta: az ingatlanszerzések tavaly júliusban befejeződtek. Az állam összesen 1 milliárd 52 millió forintot fizetett a területen 69 ingatlanért a tulajdonosoknak, jogosultaknak – derült ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) közérdekűadat-igénylésünkre közölt információiból. Ezek többsége szántó, de tanyák is jelentősebb számban akadtak köztük, többet életvitelszerűen laktak.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ennyiben kimerült az állam összes ráfordítása. A beruházásért felelős projektcég – Humda Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. – már korábban tudatta lapunkkal: 48 ingatlan esetében a tulajdonosok elfogadták a kínált csereföldet. Az MNV-től ezúttal megtudtuk továbbá: három ingatlan megszerzése érdekében folyt bírósági eljárás, időközben ezek is lezárultak. Azt is írták: az utolsó ingatlant éppen egy éve szerezték meg.

• Mit közölt az Építési és Közlekedési Minisztérium a versenyringről?
• Milyen folyamat mentén vetődött fel, hogy a Debreceni Egyetemnek adnák vagyonkezelésbe az ingatlant?
• Kik a kulcsszereplők?
• Miért láthat fantáziát a Debreceni Egyetem a terület hasznosításában és milyen elképzelések vannak?
• Milyen befolyással lehet a tervekre az, hogy leváltották a Fideszt Hajdúnánáson a június 9-i választáson?
• Milyen feltételek esetén úszhatná meg a magyar állam a kötbérfizetési kötelezettséget?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 8-ig kapható 2024/31. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!