Nembináris kód

Nembináris kód

Palesztinpárti tüntetők Izrael kizárását követelik az Eurovíziós Dalversenyből a Gázai övezet elleni izraeli hadműveletek miatt Malmőben a döntő napján, 2024. május 11-én (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Johan Nilsson)

Fotó: Johan Nilsson

Hogy mi a búbánat van? – kaptuk volna fel értetlenül a fejünket akár csak egyetlen évtizede, ha a következő hírösszefoglalót olvassuk: Rendőrök vitték el a klímakatasztrófa elleni küzdelem jelképévé lett Greta Thunberget az Eurovíziós Dalfesztivál malmői döntőjének helyszínén tartott palesztinpárti tüntetésről, miközben odabent a közönség kifütyülte az izraeli versenyzőt, majd megünnepelte az önazonosságának történetét megéneklő nembináris svájci nyertest, aki cserébe kirekesztőnek nevezte a svédeket, mivel a rendezők nem engedélyezték, hogy a show közben meglobogtassa a nembináris aktivizmus zászlaját, majd összetörte a győzelmi trófeát. Wow! Ugyebár.

Mivel alapjáraton zenei megmérettetésről van szó, gyorsan letudnám itt az elején a muzikális epizódot: nekem minden belefér, nem számít sem a korszak, sem a műfaj, bármit úgy hallgatok, hogy ha az autóm rádiójában szólna, engedném végig, vagy keresnék másik csatornát. A győztes nótát fél perc múltán pattintanám tovább. A szokásos, „atyavilág, és ebből a műsorfolyamból indult az ABBA” régen minden jobb volt fincsorgást viszont hagynám, az akkor volt, most meg most van, ettől még nevezhetnének jó dalokat is a versengő országok, de nem. Minek? Hisz már rég nem erről szól. Mint ahogyan a jegyzet sem, szóval ugorjunk.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!