Néppártosodás mindörökké

Néppártosodás mindörökké

Gyöngyösi Márton a Parlament előtt 2022. július 14-én (Fotó: Gyöngyösi Márton Facebook-oldal)

Van valami, amiben egyértelműen a Jobbik mint jobboldali ellenzéki párt bizonyult a leginkább hagyományőrzőnek: a 2022-es választás után egyedül ők végezték el újra azt a belső leszámolásoktól sem mentes szervezeti gyászmunkát, amely 2018-ban még más pártokban is lejátszódott. Az akkori kettészakadással szemben persze most „csak” kilépéseknek, kizárásoknak, illetve a pártot vezető Jakab Péter megerősítésének, majd villámgyors eltávolításának lehettünk szemtanúi. Az újonnan megválasztott pártelnök, Gyöngyösi Márton pedig mi mást is ígérhetne a közönségnek – szintén a hagyományőrzés jegyében –, mint a már oly sokat emlegetett néppártosodást.

A néppártosodás, vagyis a nemzeti radikális párt jobbközép fordulata Vona Gábor találmánya volt, aki 2014-re úgy érzékelte, hogy az egyre inkább jobbszélre tolódó Fidesz elszívja a Jobbik elől a levegőt, a közép felé mozdulva viszont nemcsak új szavazókat találhat, de egyúttal kijöhet abból a karanténból, amelyben a hazai média jelentős része addig tartotta. Ennek főpróbája a 2015-ös tapolcai időközi választás volt, melyen a Fidesszel elégedetlen választók gond nélkül leszavaztak a helyben erősebb ellenzéki jelöltnek tartott Rig Lajosra. Ezt követte a párt „cukiságkampánya”, vagyis a radikális külsőségek lomtárba helyezése, amelynek köszönhetően 2018-ban már tömegesen szavaztak át baloldali választók is a jobbikos jelöltekre a nekik kedvező körzetekben. Ez rövid időre a legerősebb ellenzéki párttá tette a Jobbikot, ám az ellenzéki jelöltek koordinált visszaléptetése híján az újabb kétharmad megakadályozására már nem volt elég, ami a párt sorsát is megpecsételte.

• „Hogy a jobbközép fordulat előnyére lesz-e a mai Jobbiknak, erősen kérdéses. Annál bizonyosabb, hogy a hazai jobbközép politikának nem lesz előnyére, ha a mai Jobbik képviseli.”

A teljes cikket a Magyar Hang július 15-én megjelent, 2022/29. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!