Tájkép csata után

Tájkép csata után

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a Bálnában 2024. június 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Elvesztettünk három megyei jogú várost és megnyertünk négy megyei jogú várost. Összességében ebből is jól jöttünk ki. Ami Budapestet illeti (…) elvesztettünk egy fővárosi kerületet és visszanyertünk egyet – ennyivel rendezte le az önkormányzati választások értékelését Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap este. A szűkszavú értékelés bár sikerként igyekezett beállítani az eredményt, túl nagy örömre még sincs oka a kormánypártnak – nem is tört ki karneváli hangulat a Bálnában és környékén a választás éjszakáján. Hiszen a 2019-ben kialakult önkormányzati erőviszonyok összességében nem sokat változnak 2024-ben, néhány helyen viszont történek változások akár a kormánypártok javára, akár kárára.

Heves küzdelem a városokért

Az idei önkormányzati választásokon a Fidesz a 25 megyei jogú város közül 15-öt nyert meg. Öt év után visszahódította Miskolcot, ahol Tóth Szántai József 18 százalékpontot vert rá a baloldali-zöld jelöltre, Barkai László Lajosra. A Fidesz fontos győzelmet aratott Egerben is, ahol szintén egy ciklusnyi ellenzéki vezetés után Vágner Ákos 35-26 arányban verte az eddigi polgármestert, Mirkóczki Ádámot. Az egykori jobbikos politikus most egy helyi civil szervezet színeiben indult, a DK-MSZP-Momentum-Párbeszéd jelöltje 12, a Kutyapárt jelöltje 8 százalékot ért el. Azaz a több ellenzéki aspiráns valójában a kormánypárt esélyeit javította. Salgótarjánban – ahol a választások előtt bő héttel Orbán Viktor mozgósította a párt híveit – a Fidesz színeiben induló Kreicsi Bálint magabiztosan nyert az ellenzéki összefogás jelöltjével, Huszár Mátéval szemben és ezzel nyolc év után lett ismét kormánypárti vezetése a városnak. A Fidesz-KDNP fontos trófeái között van még Baja is: a város vezetését öt év után hódították vissza, Nyirati Klára kikapott Kármánné Bari Bernadettől. Az említett városok képviselő-testületeiben biztosított a Fidesz-KDNP-s többség is, így előreláthatóan zavartalanul fog telni a következő öt év.

• Mely városokat sikerült visszahódítania a Fidesznek és hol diadalmaskodott az ellenzék?
• Mi változott a fővárosi kerületekben?
• Elkergették-e az akkugyárak közelében élők a kormánypárti polgármestereket és képviselőket?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 20-ig kapható 2024/24. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!