Schlecht Csaba és kora

Schlecht Csaba és kora

Schlecht Csaba (Fotó: Zimon András)

Július 22-én eltemettük Schlecht Csabát. A magyar közvélemény legfeljebb a nevét ismerte, leginkább néhány gyalázkodó újságcikkre emlékezve. Pedig vele egy igaz ember távozott, a rendszerváltásnak nevezett időszak egyik koronatanúját vesztettük el.

Csaba mint tehetséges vidéki gyerek került az ELTE Apáczai Csere János Gimnáziumába. Itt ismertem meg őt, és akkor figyeltem fel rá igazán, amikor a legendás Harkai tanár úr kérdésére – ki volt az első európai, aki látta a Csendes-óceánt? – csak ő tudott felelni az osztályból. Ennek immár 49 éve, és a sors akaratából meglehetősen párhuzamos életpályát futottunk be azóta. Tanárai – okkal – szinte versenyt futottak azért, hogy Csaba az ő tantárgyukból tanuljon tovább. Az ELTE fizikus szakát választotta, mondván, meg akarja érteni a világ működését. Aztán egy félév után úgy döntött, számára a fizika nem magyarázza meg a világot, és átiratkozott a történelem–népművelés szakra. Előbb ki kellett iratkoznia a TTK-ról, és újra felvételiznie kellett a bölcsészkarra. Otthagyta tehát a biztosat a bizonytalanért, s mindezt úgy, hogy erről még családja sem tudott.

A teljes cikket a Magyar Hang július 29-én megjelent, 2022/31. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!