Sebastian Kurz, a kihunyó osztrák hullócsillag

Sebastian Kurz, a kihunyó osztrák hullócsillag

Sebastian Kurz volt osztrák kancellár (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Sebastian Kurz egykori osztrák kancellár, az európai konzervatívok reménysége tavaly decemberben olyan gyorsasággal tűnt el a közéletből, ahogyan a politika csúcsára ért. 2021 októberében előbb a kormányfői tisztségéről mondott le, majd vette a kalapját, és pártjának is hátat fordított. Aligha függetlenek a történtek az Osztrák Néppártot (ÖVP) elért korrupciógyanút vizsgáló nyomozástól, az akkor már részben nyilvánosságra került kellemetlen telefonos üzenetektől és a koalíciós partner Zöldek felől érkező nyomástól. Ám indoklása szerint a gyermeke születése fordított át benne valamit, ami a politikából való kivonulásra késztette. Felcsapott nemzetközi lobbistának, üzletembernek, a bécsi Ballhausplatzról – itt működik a kancellária – történt távozásának évfordulójára pedig egy könyvvel jelentkezett.

A Reden wir über Politik (Beszéljünk a politikáról) címmel megjelent kötetét nagyon várták Ausztriában, mert vallomást reméltek a csetügyről – amely egyik bizalmasa nyomozók előtti vallomása nyomán, a könyv megjelenése utáni napokban hízott botrányméretűvé –, az Ibiza-afférról, politikustársairól, esetleges visszatérése bejelentéséről. A könyv ajánlója a politikai élet „fényes és árnyoldaláról” ígért bennfenteskedést: előbbiből kapunk többet, kritikából keveset. Valójában a kötet műfaja sem segítette ezt. A szerzőtárs, a Kronen Zeitung sztárriportere, Conny Bischofberger inkább csak gondozta Kurz szövegét, és „hátterezte” történeteit. Alighanem ezért érezni, hogy a fejezetcímek és a jó alapanyag többet ígér, mint amit végül nyújt, és hogy a 240 oldalon adagolt történetek széles közönségnek íródtak.

• Mit mond Kurz az osztrák semlegességről, hogyan viszonyul ehhez az osztrák társadalom?
• Miként reagál arra, hogy Ausztria puhán bánt Oroszországgal és Putyinnal?
• Milyennek látta Putyint és Hszi Csin-ping kínai elnököt?
• Milyen veszélyeit látja a kínai befolyás erősödésének?
• Miről ír keveset? Hogyan értékelhetők a belpolitikai fejtegetései?
• Mi derül ki a kötetből a kiszivárgott csetüzenetekről?

A teljes cikket a Magyar Hang december 22-én megjelent karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!