Sebastian Kurz otthagyja a politikát

Sebastian Kurz otthagyja a politikát

Sebastian Kurz osztrák kancellár egy ENSZ-sajtótájékoztatón 2018. május 14-én Bécsben (Fotó: UNIS Vienna/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljesen felhagy a politizálással Sebastian Kurz, Ausztria októberben visszalépett egykori kancellárja több osztrák médium , valamint a Spiegel német hetilap értesülése szerint. Úgy tudják, hogy fia születése meghatározó szerepet játszott döntésében. Kurzot az ellene zajló korrupciós nyomozás miatt az osztrák parlament két héttel ezelőtt fosztotta meg képviselői mentelmi jogától. A volt kancellár fél tizenkettőkor tartott sajtótájékoztatót. Azt mondta: új fejezet kezdődik az életében, de várja azt a napot, amikor a bíróság előtt alaptalannak bizonyulnak az ellen felhozott vádak.

A Spiegel az Osztrák Néppárt (ÖVP) köreiből szerezte az értesülését, de korábban több osztrák médium is beszámolt arról, hogy Kurz lemondhat pártvezetői tisztségéről. Az utódja osztrák sajtóértesülések szerint a jelenlegi belügyminiszter, Karl Nehammer lehet. Sebastian Kurz a délelőtt folyamán jelentheti be a lemondását hivatalosan. A 35 éves politikus a továbbiakban nem kíván részt venni az osztrák politikában, a Heute osztrák lap úgy fogalmazott, hogy „mindörökre” elhagyja a pályát. 

Az osztrák Krone napilap szerint Kurz döntésében meghatározó szempont volt a fia születése, állítólag ez adta az utolsó lökést a döntéshez. Susanne Thrier, Kurz élettársa vasárnap adott életet közös gyermeküknek.

A volt kancellár környezetében jelenleg is vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a gazdasági-és korrupciós államügyészség, amely október elején házkutatást tartott az ÖVP bécsi központjában, a kancellári hivatalban és a pénzügyminisztérium épületében is. Azt vizsgálták, hogy manipulálta-e az ÖVP az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban Kurz érdekében, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket. Ennek nyomán kormányválság alakult ki. Kurz néhány nappal később bejelentette lemondását a kancellári tisztségről. A volt kancellár mindazonáltal képviselőként folytatta munkáját, továbbra is az ÖVP, illetve a párt parlamenti frakciójának vezetője volt, utódja a kancellári székben a külügyminiszter, Alexander Schallenberg lett. A Heute Kurzhoz közelálló forrása úgy fogalmazott: az őt ért vádak hatására a politikus  "végül szemmel láthatóan elveszítette a lelkesedését"

November 18-án az osztrák parlament megfosztotta mentelmi jogától a volt kancellárt. A döntést maga Kurz és pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) tagjai is támogatták arra hivatkozva, hogy szükséges a vádak lehető leggyorsabb tisztázásához. A volt kancellár ugyanakkor tagadja az ellene felhozott vádakat.

A Kurier osztrák lap szerint politikai földrengéshez vezet majd Kurz visszalépése. A lap úgy értesült: újra kancellárváltásra kerülhet sor, Karl Nehammer nem csak az ÖVP új elnöke, hanem Ausztria kancellárja is lehet. Az ÖVP elnöksége péntek délután ülésezik. Mivel Nehammer belügyminiszter, ezen a poszton is váltás várható. A Kurier szerint úgy hírlik, hogy Margarete Schramböck gazdasági minisztert is leváltják, Kurz bizalmasa, Gernot Blümel pénzügyminiszter viszont a szóvivője elmondása szerint továbbra is a szövetségi kormány tagja marad.

Meghatározó életszakaszra tekint vissza, és minden kihívás dacára hálát érez – kezdte sajtótájékoztatóját csütörtökön fél tizenkettőkor Kurz. Tíz év kormányzati munkára tekint vissza, és hihetetlenül hálás a tapasztalatokért, a sikerekért és reméli, hogy egy kicsit a helyes irányba sikerült mozdítania "ezt a gyönyörű Ausztriát" Politikai céljai között említette, hogy mindenki éljen meg  jövedelméből, és hogy a migrációt korlátozni kell.

A politikáról azt mondta: az árnyoldala, hogy annyi döntést kell hozni minden nap, hogy előre lehet tudni, hogy azok közt helytelenek is lesznek. Hozzátartozik, hogy minden nap kritizálják, vagy "vadásznak rá". Elmondta: semmire nem volt ideje ezekben az években, különösen a saját családját hanyagolta. – Amikor az ember saját gyermeke megszületik, rájön, milyen sok szép és fontos dolog van a politikán kívül – mondta. Szerinte a politikában száz százalékig jelen kell lenni, száz százalékos lelkesedésel, de az elmúlt hetekben és hnapokban az ő esetében csökkent ez a lelkesedés. A politikát mindig a legjobb ötletek versenyének tekintette, de számára az elmúlt időszakban nem ezt jelentette a politika, hanem vádakat és szemrehányásokat. – Nem gondolom, hogy semmit nem csináltam rosszul. Nem vagyok szent és nem vagyok bűnös. Ember vagyok, erősségekkel, gyengeségekkel és hibákkal – mondta. Elmondása szerint várja azt a pillanatot, amikor bíróság előtt kiderül, hogy az ellene felhozott vádak nem állnak meg vele szemben.

Politikai pályája fontos pontjai között említette, hogy világhatalmak vezetőivel és a pápával találkozhatott, a nyugat-balkáni kapcsolatok erősítését, az Izraellel való még jobb kapcsolat felépítését, a családtámogatás és a családi adókedvezmény bevezetését, és a koronavírus-járvány kezelését, nem csak egészégügyi, hanem gazdasági szempontból is. 

– Fontos, hogy a jövőben is erős legyen a Néppárt, és nem helytálló az az értékelés, hogy a párt sikere egyetlen személyen, akár rajta múlna – hangsúlyozta a politikus, aki a következő hetekben átadja majd pártelnöki hivatalát az utódjának.