Mégsem csak a tehetsége repítette Sebastian Kurzot a politika csúcsára?

Mégsem csak a tehetsége repítette Sebastian Kurzot a politika csúcsára?

Sebastian Kurz volt osztrák kancellár (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Ez a hét igazán szólhatott volna másként is Sebastian Kurzról! A még ma is csupán 36 éves egykori osztrák kancellár ugyanis – egy újságíróval közösen – megírta a mindössze évtizedes politikai pályának visszaemlékezését, amely október 15-én került a könyvespolcokra (a kötetről később részletesen írunk). Ennek apropóján egy egész hétvégén át ismét róla szólt minden az osztrák sajtóban. Ám azóta is körülötte és egykori bizalmasa körül forog a közélet, de már a közelmúltba vezető korrupciógyanús ügyek nyomán.

Három nappal a várt kötet megjelenése után megrengett a föld a volt kancellár, számos egykori szövetségese és az Osztrák Néppárt (ÖVP) több jelenlegi vezetője alatt is. És nem mellesleg a Néppárt Zöldekkel közös kormánya is egyre bizonytalanabb lábakon áll. A rengés oka, hogy Kurz egykori kebelbarátja, Thomas Schmid megtörte a hallgatást, és kitálalt az osztrák gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészségnek (WKStA). A két héten át tartó kihallgatásokon a Néppárt egy sor volt és jelenlegi magas rangú vezetőjét, köztük Sebastian Kurzot is bemártotta, különböző korrupciós cselekményeket varrva a nyakukba.

A több kormány idején a pénzügyminisztérium főtitkáraként, később az ÖBAG állami vagyonkezelő holding vezéreként dolgozó Schmid vallomása alapján az rajzolódik ki: a tini arcú osztrák csodagyerek, Sebastian Kurz nem csupán a tehetségének, hanem Schmidnek és társainak, illetve más bizalmasoknak köszönheti, hogy 27 évesen külügyminiszter, 2017-ben pedig a konzervatív párt elnöke és Ausztria kancellárja is lett.

• Miről vallott a nyomozóknak Thomas Schmid?
• Hogyan használtak kozmetikázott közvélemény-kutatásokat?
• Mennyire rengeti meg mindez az osztrák közéletet?

A teljes cikket a Magyar Hang november 4-én megjelent, 2022/44. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!