Séta

Séta

Az influenszerek által a gyermekvédelem érdekében szervezett tüntetés a Hősök terén 2024. február 16-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Ahogy sétáltam a főváros egyik legszebb utcáján, tudtam, éreztem, hogy a történelemben járok. Jól öltözött középkorúak, kifejezetten elegáns idősek és fekete kabátos fiatalok mentek egy irányba péntek este. Egybeolvadt a múlt és a jelen. Fiatal emberek, ráadásul nem is politikusok, hanem olyanok, akik írnak, beszélnek, irányítanak – nagyon sokakhoz elérve – szólították meg az ország gondolkodó rétegét, és mi jöttünk. A tömegközlekedés már az elején elveszett, gyalogolni kellett végig az Andrássy úton. Eközben jól lehet gondolkodni, még a telefont is elő lehet venni – ezt a sokat szidott kis készüléket, ami most végül is mindennek az alapjává vált.

Sokáig a Király utca volt Terézváros főutcája. Kossuth 1841-ben javasolta fasor építését a közeli, jóval szélesebb útra: „Mi szép és kényelmes leend a pestiekre nézve ez árnyas fasorok közt a Lánchídtól kezdve egész a Városerdőig mintegy parkban sétálni s kocsizni, kikerülve a szűk ronda Király utcát s annak unalmas vég nélküli házsorát.” Az út Sugár-út néven 1876-ban nyílt meg, 1885-ben kapta meg gróf Andrássy Gyula, a hatalmas életutat bejárt politikus, az 1867-es kiegyezés utáni első magyar miniszterelnök, külügyminiszter és honvédelmi miniszter nevét. Most elmentem az út és az azt átszelő körút sarkán az ezekben a régi időkben megnyílt és virágzott Abbázia kávéház helye előtt is, belegondolva, micsoda élet folyhatott itt. Már megnyitásakor tudta mindenki, hogy új korszak indul az egyébként is pezsgő pesti kávéházi életben. Egy 1913-as visszaemlékezés megírja, hogy itt volt a Monarchia legnagyobb tükre. Itt volt a törzshelye Eötvös Károlynak, a legendás ügyvédnek, a híres „Vajdá”-nak. Ovális alakú asztalánál államférfiak, jogászok, publicisták, valamint egyszerű rajongók, joghallgatók tömörültek estéről estére, hallgatva az anekdotákat, az elemzéseket. Sok azóta híressé vált ember sikerét alapozta meg akárcsak egy-egy szóval, de volt, hogy gáláns ajándékkal.

Ebben az időben még fakockák borították az utat, ma aszfalt. Kifejezetten jólesett most végigmenni rajta, az autókat is kitiltották róla, jól lehetett gondolkodni a régi időkről. Az esemény, amire igyekeztem, egy tüntetés volt, amelyet jó alaposan átgondolt és végigvitt kampány előzött meg. Kaptunk jogi tanácsokat, mit és hogyan kell tenni, hogyan kell viselkedni, miért barátunk a rendőr. Még arról is szó esett, hogy nem baj, ha egy üveg víz és egy feltöltött telefon van nálunk. Jó, hogy vannak fiatal jogászok, akik értik a törvényt, és el tudják magyarázni az értelmét mindenkinek.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 29-ig kapható 2024/8. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!