Miért támad a szamárköhögés?

Miért támad a szamárköhögés?

Szamárköhögésben szenvedő gyermek (Forrás: Texas A&M Health)

Szerte a világon új erőre kapott a szamárköhögés (pertusszisz) baktériuma, és szinte mindenhol emelkednek az esetszámok. Nálunk már minden megyéből jelentettek megbetegedéseket, két csecsemő meg is halt, a járványügyi hatóságok szerint már járványos terjedésről beszélhetünk. Egy újabb betegség, amiről azt hihettük, hogy a valóban kiemelkedően jó magyar kötelező oltási rendszernek hála, végérvényesen eltűnt az országból, mégis sorra betegszenek meg a gyerekek és felnőttek. Ennek oka a globális járvány és az oltások múló hatásossága, a hazai helyzet pedig a világszerte kivételesen erősödő fertőzéshullám következménye.

Mostanában a legtöbben akkor hallottak először a szamárköhögésről, amikor júniusban maszk nélkül végzett járványügyi ellenőrzést a fővárosi kormányhivatal munkatársa a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet gyermekintenzív osztályán. Az ellenőr hiába köhögött, nem volt hajlandó végig maszkot viselni. Két nappal később közölte, hogy szamárköhögése van. Az intenzív osztályon szívbeteg csecsemőket kezelnek, akik sokszor még nem kapták meg a szamárköhögés elleni oltást. Amint lapunk később megtudta, a BRFK nem indít nyomozást az ellenőr ellen, mert szerintük a „feljelentett cselekmény nem bűncselekmény”. Arról nem tudni, hogy az ellenőr az intenzív osztályon megfertőzött-e csecsemőket vagy a személyzet tagjait.

• Mennyi megbetegedést jelentettek itthon?
• Hogyan lehet mérni az oltás hatékonyságát?
• Lehet-e tudni, hogy mi okozza a mostani járványt?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap augusztus 15-ig kapható 2024/32. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: szamárköhögés