Tajvan nélkül ülésezik a WHO, pedig lenne megosztandó tapasztalatuk

Tajvan nélkül ülésezik a WHO, pedig lenne megosztandó tapasztalatuk

Kórház Tajpeiben (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Május végén tartották Genfben az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) hetvenhetedik közgyűlését. Bár az egyhetes tanácskozás mottója „Mindenki az egészségért, egészséget mindenkinek” volt, a 23 milliós lakosságszámú Tajvant most sem hívták meg az eseményre. Pedig volna miről beszélniük: a Statista adatgyűjtő és megjelenítő platform szerint tavaly az övék volt a negyedik legjobb egészségügyi rendszer a világon (csak Szingapúr, Japán és Dél-Korea előzi meg őket), és a koronavírus-járványt is ők úszták meg a legjobban.

Huszonhat külföldi újságíróval ülünk Tajpejben a helyi járványügyi hivatal (Betegség-ellenőrzési Központok, CDC) tárgyalójában, és ahogy sorolják a tényeket, úgy áll össze egy elképesztő történet. Dicsekvésnek is tűnhet, de nincsenek híján az önkritikának sem: a 2003-as SARS-járványra adott válaszreakciójuk „nem volt sikertörténet”, így levonták a következtetéseket, és átalakították az egész rendszert.

2019. december 31-ére virradó éjjel a CDC ügyeletese figyelmeztető e-mailt kapott egy tajvani lakostól, akinek feltűnt, vuhani ismerősei közül többen posztolnak a helyi közösségi oldalakon arról, hogy súlyos tüdőgyulladásban szenvednek. Hajnali ötkor értesítette az ilyen esetekben riasztandó kollégáit, és észlelték, hogy reggel hatkor indul az első gép tőlük Vuhanba. A hivatal reakcióidejére jellemző, hogy e járat utasai már cetlit kaptak a kezükbe, amelyen figyelmeztették őket az új veszélyre, azt javasolva, hogy viseljenek maszkot. Mire a gép visszatért, a kínai városból érkező utasok mindegyikének át kellett mennie a hőkamerák előtt; azt vizsgálták, nincs-e lázuk. Közben levél ment a vuhani központi kórházba, arról érdeklődve, mi a helyzet náluk, és a WHO-t is figyelmeztették a furcsa esetekre. Utóbbitól jött is egy kurta válasz: köszönik az e-mailt.

• Miként zajlott a koronavírus elleni védekezés Tajvanon lépésről lépésre?
• Mennyien haltak meg a vírus következtében és mit mutatnak a számok Magyarországgal összehasonlítva?
• Miért nem lehetnek mégis ott a WHO-ban?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!