Ezeket a kérdéseket tette fel Magyar Péter Pintér Sándornak a kórházi állapotokról

Ezeket a kérdéseket tette fel Magyar Péter Pintér Sándornak a kórházi állapotokról

Magyar Péter Hajdúszoboszlón, 2024. május 6-án. (Fotó: Kiss Brigi))

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar Péter Facebookon közétett levélben érdeklődött Pintér Sándor belügyminiszternél a kórházi állapotokról, kiemelten a klímák hiánya és meghibásodása miatt elmaradt műtétekről.

A levélben a TISZA Párt elnöke arról ír, hogy „a kórházi infrastruktúra általános rossz állapota, különös tekintettel az intézményekben többnyire hiányzó, vagy a régebben már felszerelt klimatizáló berendezések felújításának, cseréjének és rendszeres karbantartásának elmaradásai miatt a műtők és a kórtermek is elviselhetetlen hőmérsékletűre melegedtek, [...] Még ha a műtéteket sikerült is intézményen belül, vagy akár más intézményben elvégezni, a betegek olyan túlmelegedett betegszobákban kénytelenek lábadozó idejüket tölteni, melyek komfortjának hiányosságai miatt (pl. hiányzó klímatizáció és/vagy árnyékolás) az intézményben tartózkodás sok beteg számára nem csupán nehezen elviselhető, hanem ez már a betegellátás minőségét és az ellátás biztonságát is rontja ...”. A pártelnök szerint a belügyminiszternek tájékoztatnia kell a közvéleményt a valós állapotokról, ezért a következő kérdéseket tette fel Pintér Sándornak:

– Igaz-e, hogy volt olyan időszak, amikor a budapesti és Budapest környéki baleseti sürgősségi ellátó intézmények (4 db) közül kettő egyáltalán nem tudott fogadni beteget a klimatizálás elégtelensége miatt?
– Hány és milyen típusú műtét maradt el a klímaberendezések meghibásodása miatt?
– Mely intézményekben történtek ezek az események?
– A hőhullám során jelentkezett klímatizációs problémák óta mely intézményekben hány klímaberendezést javítottak meg, vagy cseréltek ki, és ez mennyibe került?
– A műtők hány százaléka rendelkezik ma Magyarországon az előírások szerinti speciális lamináris légáramlást, légcserét és túlnyomást biztosító klímaberendezéssel?
– Az intenzív, illetve postoperatív szobák hány százalékában megoldott a hatékony klimatizálás?
– A műtött betegek lábadozását, rehabilitációját szolgáló szobák hány százaléka klimatizált?
– A sebészeti és a nem sebészeti jellegű kórházi osztályokon lévő kórtermek hány százaléka rendelkezik klimatizációval?
– A vizsgálók, nővér és orvosi szobák hány százalékában működik klíma berendezés?
– Milyen átmeneti, áthidaló intézkedéseket tett és tesz az egészségügyi kormányzat a klimatizálással összefüggő aktuális gyakorlati problémák megoldására?
– Milyen egészségügyi hatósági és munkavédelmi ellenőrzések történtek az elmúlt időszakban, illetve vannak folyamatban a műtők és kórtermek hőmérsékletének ellenőrzésére és folyamatos monitorozására, különösen a nyári időszakban?
– Ismerve a klimatizálás elégtelenségeit, hogyan készül a kormányzat az augusztus 9-ével várhatóan újra betörő kánikula során az egészségügyi intézményekben az ellátás minőségét és a betegbiztonságot garantáló működésre?
– Milyen védelmet, támogatást, segítséget kapnak az egészségügyi dolgozók, hogy a biztonságos és eredményes munkavégzést veszélyeztető munkakörülmények között is el tudják látni esküjükből következő feladataikat?
 

Magyar Péter a levele végén azt is megjegyezte, hogy a TISZA Párt társadalmi kezdeményezést indít a kórházi adatok lakossági összegyűjtésére, majd publikálására.